Cunoaste lumea

Noutăți

Aberațiile preotului Visarion Alexa la B1Tv: Sarmizegetusa Regia este un loc demoniac, Decebal a fost o ființă demonică pentru că s-a sinucis!

 •  
 •  
 •  

Atunci când habotnicia și incultura istorică stau împreună, rezultatul nu poate să fie decât unul regretabil. Așa se face că preotul Visarion Alexa, paroh la Biserica Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Nicolae – Militari (București) s-a întrecut pe sine în ultimul episod al emisiunii 360 de grade difuzat sâmbătă seara la B1 Tv. Aici, aflat în vervă mare, semn că îi place să fie pe „sticlă”, a debitat câteva prostii catastrofale care, în mod cert, nu fac cinste Bisericii Ortodoxe Române.

Iată două extrase din emisiunea amintită, o emisiune în care invitații au vorbit despre locurile spirituale din România și anumite slujbe din practica bisericii:

360 DE GRADE – 1:44:50Visarion Alexa: „Eu nu m-aș duce să mă rog la Sarmizegetusa dintr-un singur motiv: acolo a existat o credință demoniacă pentru că dacii îi omorau pe cei mai tineri, îi aruncau în sulițe și îi trimiteau în ceruri, iar Decebal este un sinucigaș. (…) Sarmizegetusa Regia este un loc în care s-au făcut practici demoniace!”

360 DE GRADE – 1:51:20Visarion Alexa: „Dacă cineva vine la mine și îmi spune că… părinte, merg în diverse locuri să mă încarc de energie, printre care altarul de la Sarmizegetusa al vechilor daci, atunci eu o să îl opresc de la împărtășanie și o să-i spun că nu îl pot împărtăți până când nu își stabilește identitatea spirituală. Sau dacă poartă amulete care nu aparțin ortodoxiei, la fel fac – nu îl primesc nici la spovedanie, nici la împărtășire. (…) Astea sunt regulile jocului!”

Vezi emisiunea AICI

Ca să folosesc o expresie în acord cu subiectul discutat, aș spune că este strigător la cer să auzi astăzi pe un post național de televiziune astfel de mesaje, demne de Evul Mediu întunecat, cu care și islamiștii s-ar mândri! Mai rămâne, cine știe, ca preotul Visarion Alexa să ne îndemne să distrugem Sarmizegetusa Regia cu barosul sau cu dinamita, precum a făcut ISIS cu o serie de orașe și temple antice, din rațiuni asemănătoare.

Cum să vorbești în acest fel despre Decebal, eroul care a luptat până la ultima suflare pentru apărarea acestor pământuri, bazându-te doar pe reprezentarea de pe Columna lui Traian, care este în primul rând PROPAGANDĂ POLITICĂ ROMANĂ?!?

Faptul că Visarion Alexa este într-o gravă eroare este demonstrat mai jos de istoricul Dan Oltean, autor al monumentalelor lucrări RELIGIA DACILOR și REGII DACILOR, care mi-a și semnalat aseară aberațiile acestuia.

Înainte de a-i da cuvântul lui Dan Oltean, aș mai atinge un subiect delicat, dacă preotul Visarion Alexa tot vorbește despre sacrificii demoniace… Prin urmare, să ne spună dumnealui cum vede omorârea aproape ritualică a sute de mii de miei, anual, cu ocazia Paștelui Ortodox, un obicei care este asociat cu… ÎNVIEREA LUI IISUS? În condițiile în care Biserica Ortodoxă nu condamnă acest obicei, nu se delimitează de el, ba, dimpotrivă, mulți preoți își cumpără miei sacrificați, am putea concluziona că este chiar agreat. În baza căror „reguli ale jocului”, ca să îl parafrazez pe Visarion Alexa? I-o place lui Iisus sau lui Dumnezeu acest obicei? Au cumva nevoie de sânge proaspăt?!? Oare Visarion Alexa realizează aberația asocierii sacrificării mieilor cu momentul Învierii sau își cumpără și el un miel în fiecare an pe care îl omoară cu propriile mâini, în numele… MÂNTUIRII? După ce ne răspunde la aceste întrebări și după ce citește lecția de istorie pe care i-a dedicat-o Dan Oltean, îl ascultăm și cu alte opinii despre Decebal și Sarmizegetusa!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Iată cum desființează istoricul Dan Oltean aberațiile preotului Visarion Alexa:

 1. Referitor la presupusele sacrificii umane de la Sarmizegetusa Regia.

De-a lungul celor aproape 100 ani de săpături arheologice de la Sarmizegetusa Regia, întreprinse de arheologii români, nu s-a descoperit până acum nici o dovadă istorică că în această capitală religioasă-politică-economică a regatului dac s-ar fi ucis oameni în scop religios. Nu există nici un schelet uman sau resturi de schelet inhumate sau incinerate. De fapt, până acum la Sarmizegetusa Regia în incinta sacră şi în aşezarea civilă nu s-au găsit decât oase de animale (porc şi vită). Situaţia este identică şi pentru cetăţile de la Băniţa, Costesti, Blidaru, Piatra Roşie, Feţele Albe, Căpâlna, dar şi pentru restul davelor din Dacia. Aceasta demonstrează că ritualul „trimiterii solului la Zalmoxis” amintit de Herodot pentru secolul 5 î.e.n. nu se mai practica pe vremea marelui preot Deceneus.

Activităţile preoţilor daci de la Sarmizegetusa Regia de pe timpul regatului dac sunt amintite de istoricul antic Iordanes. Acesta se referă la modul în care dacii, însufleţiţi de Deceneus, studiau: logica, astronomia, matematica, botanica, morala şi evident „practica nemuririi sufletului”.

Iată doar două citate din autorul antic:

„Căci atunci a ales dintre ei pe bărbaţii cei mai de seamă şi mai înţelepţi pe care i-a învăţat teologia, i-a sfătuit să cinstească anumite divinităţi şi sanctuare, făcându-i preoţi şi le-a dat numele de pileati ” (Getica, 71).

Deceneus a: „demonstrat teoria celor 12 semne ale zodiacului, le-a arătat mersul planetelor şi toate secretele astronomice şi cum creşte şi scade orbita lunii şi cu cât globul de foc al soarelui întrece măsura globului pământesc şi le-a expus sub ce nume şi sub ce semne cele 346 de stele trec în drumul lor cel repede de la răsărit până la apus spre a se apropia sau depărta de polul ceresc” (Getica, 69).

2) Referitor la presupusul demonism al regelui erou Decebalus

Nu există nici o dovadă scrisă că regele erou Decebalus s-ar fi sinucis.

Sinuciderea regelui dac apare prezentată doar pe relieful columnei din Roma. Aici regele şi-ar fi tăiat beregata, sacrificându-se practic în faţa romanilor, pentru a nu ajunge captiv. Această scenă este un „tablou propagandistic”. Se înscrie în acelaşi arhetip cu restul scenelor de pe columnă unde nu apare nici un mort din rândul armatei romane. Victime sunt doar dacii…, iar suprema victimă este chiar eroul Decebalus care… a reuşit să ucidă trei generali romani (unul dintre ei, Fuscus, a fost şeful întregii armate romane) şi să distrugă trei legiuni romane (Traian va înfinţa trei legiuni noi pentru a le înlocui pe cele pierdute – una din cele pierdute este V Alaudae).

Dovada că scena de pe columnă este o minciună o oferă monumentul funerar al lui Tiberius Claudius Maximus, ofiţerul roman care a găsit trupul regelui dac şi l-a dus înaintea lui Traian. În scena de pe  monumentul de la Philippi, din Macedonia, Decebalus nu işi taie beregata.

Pe de altă parte, Dio Cassius în cartea „Istoria Romană” unde sunt descrise războaiele dintre Decebalus şi Traian nu oferă nici o informaţie despre cum a murit Decebalus.

În cartea apocrifă a lui Plutarh, intitulată „Viaţa lui Traian” găsim informaţia preţioasă conform căreia: „Decebalus a fost găsit mort, iar Traian a poruncit să i se taie capul şi să fie dus la Roma.” (citat din cartea episcopului spaniol Antonio de Guevara: Una Decada, 1, 12, p.395).

Prin urmare nu există absolut nici o dovadă istorică autentică care să ateste „sinuciderea” regelui erou Decebalus.

Dovada faptului că regele dac nu a fost un rege sinucigaş, ci un erou al neamului, vine şi din faptul că după anul 120 e.n. există cel puţin 25 de daci în intregul imperiu roman care îi adoptă numele. Găsim numele de Decebalus din Britannia până în Moesia Inferior şi de la Roma până în Dacia.

Concluzie: este de recomandat preoţilor ortodoxi, care dau dovadă de habotnicie şi primitivism, să se ridice măcar la nivelul preoţilor lui Deceneus de acum 2000 de ani. Pentru aceasta ar trebui să studieze: logica, morala, botanica, matematica, astronomia, dar şi istoria neamului. Probabil pentru preotul de faţă, care a adus injurii faţă de simbolurile istoriei neamului, ar trebui şi un consult psihiatric. (afirmaţia că nu îi spovedeşte pe „creştinii care au în casă elefanţi cu trompa îndreptată spre uşă” dovedeşte că manifestă clare tendinţe obsesiv-compulsive).

Dan Oltean

Autor: Regii Dacilor şi Războaiele cu Romanii, 2010; Religia Dacilor (ed. a 2-a), 2014


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

36 Comments on Aberațiile preotului Visarion Alexa la B1Tv: Sarmizegetusa Regia este un loc demoniac, Decebal a fost o ființă demonică pentru că s-a sinucis!

 1. Cred că deja preotul și-a asumat afirmațiile ca fiind părerea personală. Totuși a nu spovedi sau împărtăși din motivele enumerate de dânsul, consider că nu este un gest creștinesc și mai mult, îndepărtează și induce în eroare acele persoane care au nevoie de ajutor și îndrumare.

 2. Spiţă Andreea // 5 septembrie 2016 at 11:42 // Răspunde

  Există un motiv foarte simplu pentru care nici o parte din istoria noastră nu trebuie pusă sub umbră sau ignorată. Toţi strămoşii noştri, toată istoria şi toate influenţele culturale din trecut au determinat ca noi să ajungem creştini. E vorba de mentalitatea şi practicile lor care au facilitat introducerea creştinismului. Aşadar, şi ei au partea lor de merit pentru felul în care suntem noi acum. Dacă ei într-adevăr ar fi fost nişte ucigători, barbari însângeraţi cu siguranţă creştinismul nu ar fi fost atât de bine înrădăcinat în fiinţa românului.

 3. Nu stiu de sarmiasegetuza dar in rest parintele are dreptate iar cei care il comenteaza negativ habar nu au ce e aia ortodoxie de fapt ca majoritatea romanilor care injura sfanta Biserica ca asa le-au zis aia la televizor si care de fapt, in realitate, nu stiu absolut nimic despre Biserica. Romanii nu mai au gandire critica, nu merg la o manastire sa vada ce fac calugarii acolo, nu se duc la biserica sa vada ce zic si ce fac preotii acolo dar latra ca asa le-a zis mass-media sa faca

 4. Ar fi bine sa invatam Ortodoxia, da, Daniel Roxin ?
  Si tie iti place sa fii pe sticla !

  Asteptam mai mult de la tine !

  • Nu ştiu mare lucru despre ortodoxie, dar încerc să aflu de la cei care se pricep.Deci, nişte întrebări: de ce se sărbătoreşte naşterea lui Isus în decembrie, mai ales că Josephus Flavius nu prea a auzit de el? O fi vreo „rămăşiţă” a Sol Invictus? De ce se merge cu Pluguşorul cînd după o săptămînă este Boboteaza – cu gerul ei şi expresia „E frig de crapă ouăle corbului”? De ce Isus a fost crucificat (pedeapsă tipic romană) în loc să fie lapidat (pedeapsă tipic ebraică) după cum a păţit Sf.Ştefan, cu Saul – Pavel care îi păzea hainele?.De ce la Vatican, personajele din complexul statuar „La Pieta” sunt de aceeaşi vîrstă? Numiţi două analogii între Isus şi misterele egiptene.Nu fiţi fundamentalist dacă vreţi să răspundeţi, daţi dovadă de înţelepciune şi gîndiţi răspunsurile …Cu stimă …

  • Iertare „Mare şi Înţelept Inchizitor” («Ar fi bine să învăţăm ortodoxia, da, Daniel Roxin?») dar nu am văzut mîna-ţi care binecuvînta.Eram atent la mîna ascunsă la spate (poate ţinea o bîtă, poate un pumnal…), dar cînd dacii utilizau soarele de andezit de la Sarmizegetusa, Yahve a pus-o de un „frotage” cu tizii lu’ matale.Cine sînt, ce reprezintă (din calendarul creştin-ortodox editat de societatea BOR):
   ianuarie: 1-tăierea împrejur cea după trup a Domnului? 23-sfinţii părinţi de la sinodul al VI-lea ecumenic?
   februarie: 20-Leon, episcopul Cataniei şi Agaton, episcopul Romei?
   martie: 7-Agatodor, Capiton, Elpidie şi Eterie, episcopi din Cherson?
   aprilie: 8-Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Ansicrit şi Ermis? Sf ier Celestin, episcopul Romei? 27-„pilosul” de Simeon, ruda Domnului, episcopul Ierusalimului?
   mai: 9-aducerea la Bari a moaştelor sf ierarh Nicolae? 22-sf părinţi de la al II-lea sinod ecumenic?
   iunie: 11-sf apostol Bartolomeu şi Barnaba? 17-Manuil, Savel şi Ismail, Isavru, Inochentie, Felix şi Peregrin? 27-sf mucenic Samson, primitorul de străini?
   iulie: 6-sf muceniţă Lucia din Roma? 11-sf Olga luminătoarea Rusiei? 15-sf Vladimir luminătorul Rusiei? 22-sf muceniţă şi întocmai cu apostolii Maria Magdalena? 25-sf părinţi de la sinodul al V-lea ecumenic?
   august: 1-sf 7 fraţi mucenici macabei? 2-dreptul Gamaliel?
   septembrie: 3-sf cuvios Teoctist? 10-Minodora, Mitrodora şi Nimfodora, Pulheria? 17-sf muceniţă Sofia şi fiicele: Pistis, Elips şi Agapi? 28-sf proroc Baruch?
   octombrie: 3-sf mucenic Teoctist? 11-sf părinţi de la sinodul al VII-lea ecumenic? 23 (†-cruce neagră) sf apostol Iacob (alt pilos) ruda Domnului (fratele) întîiul episop al Ierusalimului?
   noiembrie: 2-Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist? 30-sf ierarh Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei? sf ierarh Frumentie, episcopul Etiopiei?
   decembrie: 2-sf ierarh Solomon, arhiepiscopul Efesului? 7-sf ierarh Ambrozie episcopul Mediolanului (în prezent există şi o bancă Mediolanum)? 10-sf mc Mina, Ermogen şi Evgraf? 27-sf Iosif, logodnicul sf Fecioare Maria? 31-sf mucenic Hermes?
   Cîta la sută din cele de pînă aici este propagandă, interes şi cît reprezintă credinţă? Poate că Daniel Roxin nu va fi mucenic, ierarh, arhiereu sau altceva, poate că” dă bine pe sticlă”, dar crede în ce face şi va fi cunoscut (şi pomenit) pentru ceea ce a făcut şi face! Na că m-am răcorit !!!

 5. O voce romaneasca // 5 septembrie 2016 at 13:06 // Răspunde

  Preotului Visarion Alexa stie foarte bine ce lucruri demoniace sunt scrise in biblia editata in 1917.
  El trebuia sa aiba curajul sa-l infrunte pe Pavel Corut.
  Numai ca se simtea cu musca pe caciula!

 6. Simt o puternica indignare ca acest specimen biped vorbeste asemenea aberatii. Pentru cunoscatori si oameni deschisi la minte stiu ca crestinismul este o religie bazata pe istoria/basmele antice ale poporului iudeu deci nicidecum alte poporului roman. Chiar si presupusul iluminat Isus „spune” in Biblie ca ” Am venit pestru oile ratacite ale casei lui Israeli” nicidecum pentru toti bipezi care ii se inchina „lui”. Nu am inteles puterea de insusire a altei istorii religioase a altor popoare. Atat timp cat exista aceste dovezi clare ale stramosilor daci avem obligatia sa ii cinsitm pe ei si nu pe stramosii altor popoare. Pentru acei oameni oarecum suspiciosi cu privire la veridicitatea crestinismului le recomand sa citeasca „Biblia hazlie de Leo Taxil” sau o lectura mai usoara site-ul ” Biblia pentru sceptici”.

  • „Basmele” alea antice NU sunt ale evreilor! Biblia evreiasca(Vechiul Testament) este o colectie de mituri furate de la alte popoare, insailate astfel incat sa creeze o pseudosistorie a evreilor si un „Dumnezeu” al lor. Miturile respective sunt insa corecte, mituri ale omenirii, care reveleaza prin simboluri, adevaruri. Facatura evreiasca are deci aceasta insusire de a pacali, caci adevarul este bine amestecat cu minciuna.
   Nu este si nici nu ar trebui sa fie insa, vreo legatura intre Vechiul Testament, cu „Dumnezeul” evreiesc si Crestinism, pentru care ar trebui sa conteze numai Noul Testament, unde hristos vine cu „legea cea Noua”. Este evident pentru oricine ca Dumnezeu nu face azi o lege si maine alta.

 7. si cidn te gindesti ca in halul asta au ajuns preotii crestini..de ce sa ne mai miram ca nu mai merge lumea la biserica

  • Habar nu ai ce vorbesti. Mergi si asculta-l pe preotul Visarion si te vei duce si a doua oara. Nu te lua dupa instigarea pornita aici. Convinge-te ascultandu-l.

   • L-am ascultat la dezbaterea despre referendumul familiei de pe TVR si am auzit din partea lui o insiruire de ganduri fara logica si ca nu e in stare sa priceapa niste rationamente de minima complexitate.

 8. Ce conteaza ce faceau stramosii mei? Conteaza ce fac eu … Sincer puteau fi si canibali, daca atat ii duceau capul pe atunci. Daca Decebal s-a sinucis sau nu conteaza mai putin. Istoricii fac doar presupuneri, nimic sigur 100%. Ideea in fond a preotului este corecta, nu trebuie venerat actul de sinucidere/sacrificare umana. Eu merg la Sarmisegetuza doar ca turist…

 9. „…nu se duc la biserica sa vada ce zic si ce fac preotii acolo”

  Ba tocmai ca se duc – si recomand oricui sa se duca la „sfintirea” unei noi biserici si sa asculte cu atentie in numele cui se „sfinteste”. Mqai vb dupa aia ce e demonic si ce nu e.

 10. Un popă prost.Dumnezeu să-i lumineze mințile.

 11. stie cineva ce este EREZIA??

 12. Acel preot se foloseste de canoanele bisericesti ca sa dea un raspuns ce orice preot ar fi dat din punct de vedere teologic. Adica, daca un popor sau o societate nu il slaveste de Isus Cristos si pe Tatal, este automatic demoniac.
  Datorita culturii sau inculturii, propagantiste de la scolile generale si din filmele romanesti, este acceptat faptul ca jerfe umane erau facute in anumite situatii(razboi, seceta, etc).Acest lucru pentru biserica ortodoxa este egal cu un rit demonic. Nu trebuie sa se supere nimeni pentru ca acest raspuns este un „automatism” care ar trebui sa il aibe toti crestinii ortodoxi. Asta nu inseamna ca toti vad lucrurile stand asa, dar cei dintre cei ce urmaresc canoanele ortodoxe nu pot ajunge la o alta concluzie. Cu tot respectul ce il port domnului Roxin, de multe ori sare la concluzi care nu au fost zise si nici macar aluzionate cum ca dupa acel preot ar trebui demolat Sarmisegetuza. A demola o parte din istoria noastra este mai mult decat criminal, ar fi o tradare de neam iar acel preot nici macar nu a aluzionat la o astfel de prostie. Deci, in concluzie domnul Roxin acuza pe cineva pe fondul ca ar stii ce ii trece prin cap acelui preot, nu pe cele spuse sau scrise de preotul din acest subiect. Acest articol, pentru a-si pastra tenta profesionala, ar trebui sa se fi bazat direct pe zisele preotului Visarion cum ca monumentul neamului Roman trebuie demolat inainte ca cineva sa il acuze de tradator de neam.

  Cu respect,
  Sebastian

 13. Preotul asta face un mare deserviciu ortodoxiei pe care vrea sa o apere. Daca doar ar tacea, ar ajuta mai mult ortodoxia.

 14. Ideea sta in felul urmator, poporul nostru a avut una dintre cele mai vechi religii de pamant, incepand cu credinta in cultul soarlui pana la Zamolxe.Dar in schimb noi am adoptat, si ni s-a impus o religie straina iudeo-crestina, avem foarte multe exemple de monumente/situri stravechi distruse de popi si oricine poate vedea efectele ei si astazi. Asta suntem noi…din pacate 😉

 15. @ Irina
  Cei care au cat-de-cat gandire critica, nu pun botul la ceea ce scrie in Biblie. Gandirea critica si Biblia nu fac casa buna.

  @ Iov
  Sa invatam „Ortodoxia”? Adica, care ortodoxie si ce ar fi de invatat de-acolo?

  @ Matei
  Te superi degeaba, cu indoctrinatii n-ai ce discuta si oricate argumente le-ai aduce tot pe a lor o vor tine. Sa le spui ca maretul lor zeu Jeus a zis (el n-a zis nimic, altii i-au pus in gura vorbe) ca cei care nu-s evrei sant caini, mai-mai ca te-ar scuipa in ochi.

  D-nul Visarion uita un lucru sau mai bine zis se face ca nu-l stie: si in crestinism au existat sacrificii umane; preotii care-i „imbarbatau” pe oameni a se sacrifica in arenele romane in numele zeului si pe care ulterior i-au ridicat la rangul de mucenici. Dar, fiind vorba de crestinism, normal ca nu-i nimic demonic in aceasta poveste. Totul este cat se poate de uman, la fel cum masacrele comise impotriva „barbarilor” au fost de-a dreptul „divine”, pentru ca a fost vointa zeului, spusa din gura unor schizofrenici.

 16. Cine va credeti sa judecati ?

  NU AVETI DREPTUL SA JUDECATI PE NIMENI !

 17. FALS.. MINCIUNI.. NU ESTE ADEVĂRAT.. DIURPANEUO DECEBALO NU S-A SINUCIS.. Ce vă spun vouă falșii istorici și marii a-cade-mici eni.. Nu fac altceva decât să vă mintă frumos..!
  ADEVĂRUL este că depășiți numeric de legiunile romane unde Dacii rămăseseră cu 40.000 de oameni în fața a 200,000 de mii de pretorianii romani intră în zona numită Vartoape din Munții Orăștiei, pe o suprafață de aproximativ patru kilometri pătrați , există șaptezeci și cinci de gropi conice, de diferite dimensiuni (unele cu diametre de până la șaptezeci de metri), din care pleacă mai multe tuneluri către munții din apropiere (unul ajungând chiar sub sanctuarele din Sarmizegetusa Regia, fiind probabil cel prin care armata lui Decebal a plecat din calea romanilor, traversând munții în două zile)..

  Uitați un link mincinos care susține că Decebal s-a sinucis! CITEZ..
  Decebal a sfârşit ucigându-se, iar după moartea sa, o parte a teritoriilor aflate în stăpânirea lui au intrat în componenţa Imperiului Roman..?!! FALS…
  Și care teritorii? Că romanii au cucerit 14%din ținutul Daciei.. Restul de 86% din ținutul Daciei a rămas al Dacilor liberi.. CORECT.. Romanii au avut interes în zona auriferă și la ocnele de sare.. atât i-a interesat pe ei.. Ăsta este ADEVĂRUL.. Cine susține altceva, minte cu desăvârșire, cum se mintea și în antichitate.. asta ca să dea bine ce scriau istoricii antici în fața împăraților vremii (procedură care se aplică și în zilele noastre)..

  http://www.worldwideromania.com/2015/07/28/lucruri-mai-putin-stiute-despre-decebal-ultimul-rege-al-daciei/

  Citatul lui
  DIURPANEUO DECEBALO PER SCORILO..
  DEMNITATEA OMULUI NU ESTE CU NIMIC MAI PREJOS DECÂT MĀRETIA ZEILOR.

 18. Atunci ce cautaun schit construit l cativa kilometri de SARMIZEGETUSA REGIA ?

 19. Mindrila Nicolae Bogdan // 11 septembrie 2016 at 23:43 // Răspunde

  Raspunsul la intrebarea:
  De ce nu e bine sa amesteci practicile Bisericii Ortodoxe cu altele din indiferent ce religie? l-am cautat timp de aproape 7 ani.
  Raspunsul mi-a fost oferit de intemeietorul Falun Gong, Li Hongzhi, Maestrul practicii, in Lectia 1, la 1 h 28 min.
  http://ro.falundafa.org/falun-dafa-video-audio-9session.html
  Fiecare sistem spiritual are un set de mecanisme ce se imlementeaza fizic in om. Sa faci o tocanita din mai multe sisteme nu merge, ceea ce afirma si preotul acuzat mai sus.
  Nu analizati aspecte spirituale inalte din perspective arheologice si istorice ca faceti grseli monumentale.
  Concluzia:
  preotul afirma un adevar care nu atinge cu nimic imaginea istorica a lui Decebal si a dacilor.
  Perceptia celor neinitiati la nivel inalt in spiritual nu putea fi decat ca preotul ataca ne justificat un erou national – insa preotul exprima pur si simplu o regula general valabila pentru cei care vor sa evolueze spiritual, fapt fara nici o legatura cu aspectele istorice. Greseala lui este ca a amestecat discutia spirituala cu cea istorica.

  • … totusi nu-mi este clar de ce acest distins preot slujitor al lui Dumnezeu opreste de la spovedanie pe cei care merg la Sarmisegetuza si pe cei care poarta amulete sau alte simboluri dacice..chiar asa e un pacat de mare sa-ti iubesti si sa-ti cinstesti stramosii? Oare asa crede ca-L slujeste pe Dumnezeu?

 20. AncaCerneaEbarbat // 10 octombrie 2016 at 13:04 // Răspunde

  Imi dau seama ce „istoric” e Dan Oltean, daca nici macar corect romaneste nu stie a scrie. vai de mama noastra.

  • LASA, NU MAI FA PE DESTEPTUL! Mi-am dat eu seama mai repede ce om de proasta calitate se ascunde in spatele acestui pseudonim, dupa mizeriile pe care le-ai decartat in ultimele mesaje. Ti l-am publicat pe acesta ca sa-ti pot spune asta si ca nu are rost sa te obosesti sa mai trimiti mesaje pt ca vor intra direct in spam. Ca acolo e locul trolilor ca tine…

 21. Chim Cardejian // 10 octombrie 2016 at 18:44 // Răspunde

  Nu amestecati lucrurile domnilor. Noi, romanii, chiar nu avem nicio treaba din acest punct de vedere. Biserica noastra este autocefală, nu depindem de Vatican sau de altcineva. In ce Îl priveste pe Iisus sau pe Decebal, chiar trebuie sa judecăm lucrurile atât de invrajbiti ? Decebal este un erou al istoriei noastre si viața sa trebuie raportată la legea de atunci, nu la cea de acum iar Iisus, El este mântuitorul nostru, și a lui Decebal, care este iertat, ca toti cei ce au trăit inainte de a auzi cuvantul lui Dumnezeu, pentru orice ar fi făcut. Lucruri diferite. Nu există niciun lucru rău pe care să-l fi spus sau făcut Iisus sau Decebal ca să merite asemenea atitudini ostile. Ce să mai vorbim despre vrajba pe care o veti crea astfel intre romanii. Bravo ! Reusiti ce n-au reusit străinii. Asta ne trebuie ?

 22. Cercetările arheologice au stabilit că dacii practicau sacrificiile umane, această practică fiin atestată încă din epoca bronzului.
  Astfel, de exemplu în fața intrării în megaronul templului de la Sălacea (cultura Otomani), la numai 1,20 m distanță s-a descoperit o groapă cu diametrul de 1,10 m si 1,30 m adâncime, din conținutul căreia făceau parte oase de copil, un vas mare și un suport de vas.
  Este vorba cu siguranță de o groapă rituală și de un sacrificiu. Tot din epoca bronzului, în cadrul necropolei de la Cândești (cultura Monteoru) s-a constat, în câteva cazuri că, înainte de a se ridica construcția funerară din piatra, în groapă au fost depuse 1-3 capete de adulți și apoi s-a procedat la înhumarea celui care îi era destinat mormântul. În alte cazuri la picioarele înhumatului s-au depus resturi incinerate a 1-2 capete omenești sau după ce înhumatul a fost acoperit cu pământ s-au depus resturi umane incinerate. Rostul unor asemenea sacrificii umane este greu de deslușit.
  Iată o serie de sacrificii umane pe care le practicau dacii și sursele acestor informații:
  1. Sacrificiul în beneficiul unor divinități – Zalmoxe și un Zeu al Războiului (Herodot, IV,94; Iordanes, 41).
  2. Sacrificiul la fondarea unor construcții: schelete sub locuințe, la Gradiștea (Brăila),Bordușani (Ialomița), Poiana (Galați).- 8 copii sub locuințe deși unii au putut fi înhumați aici datorită unei morți premature.
  3. Sacrificiul la moartea soțului – Sighișoara-Wiettenberg, Orlea, Căscioarele.
  4. Sacrificiulla moartea regilor și aristocraților era ucisă soția, poate și unii servitori:(Ștefan din Bizanț, „Lexicon”, p.337; Eustathius, 304; Pomponius Mella, II, 2, 19-21, plus descoperirea de la Agighiol) Brad, Orlea.
  5. Sacrificiul sacrificarea copiilor pentru motive greu de precizat (gropile din așezări sau incinte sacre cu mai mulți copii) Grădiștea, Orlea, Poiana.
  6. Sacrificii pentru obținerea de cranii (cultul craniului): Columna lui Traian plus descoperirile arheologice: Brad, Budești, Popești, Poiana.
  7. Uciderea rituala a unor prizonieri: Berea (16 schelete chircite într-o groapa de la Berea).
  8. Sacrificii de fecundare

  • Mesajul dv incepe cu o mare aberatie: cum ca dacii practicau sacrificiile umane inca din epoca bronzului. Pe atunci nu erau daci. 2. Herodot vorbea despre acel sacrificiu care se realiza din 4 in patru ani cu vreo 300 de ani inainte ca Sarmizegetusa sa existe.3. La Sarmizegetusa NU EXISTA NICI MACAR O SINGURA PROBA ca dacii au realizat macar un singur sacrificiu uman, ceea ce arata ca pe vremea lui Decebal acel ritual nu se mai practica. 4. Faptul ca exista cativa arheologi care pretind, in urma unor descoperiri arheologice ca ceea ce au gasit sunt dovezi ale unor sacrificii umane, nu inseamna neaparat ca au si dreptate. In cartea Religia Dacilor, istoricul Dan Oltean aduce argumente consistente din care reiese ca unii arheologi au interpretat gresit ceea ce s-a gasit. Spre exemplu, in legatura cu gropile de la Gradistea, acolo vorbim, mai degraba, de consecinta unei epidemii care a adus la moartea unui numar mare de copii, copii ingropatiin acelasi loc. In concluzie, pozitia preotului Visaron Alexa ramane una habotnica, una de contestare a unui erou national – Decebal, o dovada de ignoranta. SA RETINETI CEVA: Singura proba ca Decebal s-ar fi sinucis este pe Columa lui Traian. Si daca acea reprezentare este una confectionata de propaganda romana? In acest context, a pretinde ca Sarmizegetusa este un loc demoniac so ca Decebal a fost o fiinta demoniaca este pur si simplu o prostie nascuta dintr-o habotnicie fara limite. Spre deosebire de multi alti preoti sau calugari cu care am vorbit si care aratau un mare respect pentru istoria gato-daclor si pentru Decebal, Visarion Alexa, asa cum spuneam, prin mesajul pe care il transmite, se apropie de filozofia islamistilor de la Isis care au distrus templele antice din Siria pentru ca nu faceau parte din religia lor!!!

   Si pentru ca am vazut ca pe Active News ati publicat un articol in care il aprobati pe Visarion Alexa, ce-ar fi sa ne vorbiti cu sinceritate si despre nenumaratele crime girate de Dumnezeul evreilor in Vechiul Testament? Si, eventual, sa ne explicati cat de divine au fost alea… Ce spuneti? Ca doar ele apar in Biblie…

 23. De acord cu cele scrise. O mica rectificare imi permit, pentru finalul articolului: se scrieti preoti „ortodocsi”, nu „ortodoxi”.

 24. Pozitia preotului visarion denota mentalitate de eretic neo-protestant „evanghelist” care exclude traditia. Biserica Dreptcredincioasa Romana a respectat si integrat toata mostenirea culturala precrestina care nu e de natura eretica (ex. Sanziene, derivat din „Sfanta Diana” si multe altele) dar acestea sunt taine pe care nu are cum sa le inteleaga orice pastor neo-protestant 😀 . O uriasa „ciorba” e in capul acestui popa cu mentalitate de predicator si a ratacitilor care ii urmeaza invataturile alunecoase si pline de venin. Si imi mai permit un mic sfat. Sa nu ii mai amestece pe yoghini, radiestezisti si alti ezoterici, cu dacii, pentru ca tehnica asta perversa de persuasiune ma lasa rece.

 25. Probabil ca poporul nostru a fost cel mai greu de crestinat din istoria crestina a tuturor popoarelor Europene…biserica taraneasca a aparut in sec 17 daca vreti sa stiti! mai documentativa cat de greu reuseau preotii adusi sa colonizeze Tara Rom.de catre tarul rus, o crestinizare oarecum fortata in cimitirele acestor biserici abia la inceputul sec 18 au reusit sa convinga stirpea taranului valah sa-si bage mortii in pamant cand ei stiau din mosi stramosi milenari ca sufletul trebuie sa urce la cer prin flacara purificatoare impreuna cu un berbec frumos, taur sau cainele sau credincios…Observati cum toate sarbatorile asa zis barbare sunt amestecate cu un sfant/o sfanta sau o pilda din scripturi…!Fals! cu minciuni nu se va crestina niciodata acest neam .Din pacate religia crestina a fost facuta de imparatul C-tin si implementata sa poata conduce prostimea cu ,,frica de dumnezeu!”

 26. Cosmin Musat // 13 august 2020 at 21:02 // Răspunde

  Ma iertati dragi romani,aceste discutii nu stiu cat de bune sunt intr-un cadru online mai ales in masura in care se pun foarte multe intrebari de foarte multe persoane si raspunsuri foarte putine datorita unei anumite limitari ale unei anume platforme.Cred ca o anumita conversatie de la care se doreste un raspuns amplu si cu multe informatii ar trebui sa fie purtat de ambele tabere fata catre fata prin viu grai si nu online.. Ma refer in cazul Parintelui Visarion Alexa cat si a Istoricilor si Blogerilor,va respect pe toti si va urmaresc cu drag,v-as ruga sa nu intrati cearta care ar duce la ura.Discutiile cele mai bune se poarta live prin viu grai,ca si crestini putem invata reciproc unul de la altul,nimeni nu este nascut invatat sau fara de greseala.Va urez toate cele bune si Dumnezeu in Treime sa va binecuvanteze pe toti !

 27. De ani de zile spun tuturor ca NU au existat sacrificii umane in Getia, Dacia. De tot atita timp spun ca Decebal nu s-a sinucis, iar Burebista nu a fost asasinat…

 28. Dacii au trecut usor la crestinism datorită asemănării celor două religii. Mai degrabă, domnul preot ar fi trebuit să-i cunoască personal pe adepții lui Odin, Thor și Baldur.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii