Noutăți

Semnal de alarmă: A început cea de-a șasea extincție în masă a speciilor de animale

  •  
  •  
  •  

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, circa 41% din speciile de amfibieni și 26% dintre speciile de mamifere sunt amenințate cu dispariția, relatează agenţiile de presă din întreaga lume.

Întrebarea este DE CE? Se pare că schimbările climatice, poluarea și defrișările sunt factorii principali ai acestui fenomen semnalat pe plan mondial.

122307-ml-57408În revista Science Advances, a fost publicat de curând un studiu în care Paul Ehrlich, profesor de biologie la Stanford arată “că intrăm în cea de-a șasea extincție în masă”.

Ultima extincție în masă a avut loc acum 65 milioane ani, în perioada dinozaurilor. În prezent, experții de la universitățile americane Stanford, Princeton și Berkeley, arată că planeta nu și-a pierdut speciile de animale pâna acum, într-un ritm atât de rapid. „Viteza cu care speciile se pierd este mult mai rapidă decât orice am văzut în trecut, inclusiv cele datorate coliziunilor de meteoriţi”, a declarat profesorul Daniel Simberloff, de la Universitatea din Tennessee, SUA.

Aproape şapte din 10 biologi au declarat că “extincția în masă” este în curs de desfășurare și că până la o cincime din toate speciile care trăiesc, ar putea dispărea în 30 de ani. Aproape toate pierderile sunt atribuite activităților umane, în special distrugerii habitatelor de plante și animale. Cercetarea a analizat ratele istorice de dispariție pentru vertebrate, constatând că din anul 1900 până în prezent, mai mult de 400 de vertebrate au dispărut, o rată de extincție infricoşătoare.

article-1324088-0BC99367000005DC-443_233x759foto: daily mail

“Dacă în trecut ritmul era de două specii de mamifere dispărute din 10.000 de specii în 100 de ani, din secolul trecut rata medie a pierderii de specii de vertebrate este de 114 ori mai mare decât ritmul înregistrat în lipsa activității umane, luând chiar în considerare estimările cele mai optimiste în materie de extincție”, au declarat biologii de la universităţile mai sus amintite. “Noi insistăm că aceste calcule ale noastre subestimează foarte probabil gravitatea acestei crize de dispariție, pentru că scopul nostru a fost de a stabili un nivel realist minim al impactulului activității umane asupra biodiversității”, spun autorii studiului. “Ne concentrăm comparațiile noastre pe vertebrate, deoarece acestea sunt grupul pentru care există cele mai multe date, fie sub formă de fosile, fie sub forma lor  modernă.”

article-2558105-1B70190500000578-682_634x341foto: daily mail

“În cazul în care această exctincţie continuă, ar fi nevoie de multe milioane de ani pentru a recupera pierderile, iar specia noastră ar dispărea, probabil, de timpuriu” adaugă profesorul Gerardo Ceballos.

traducere şi adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: daily mail, Science Advances, bbc, washington.post


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii