Noutăți

A fost reconstruită limba vorbită de omul de acum 8.000 de ani. Ce cuvinte… “românești” descoperim?

 •  
 •  
 •  

O echipă de specialiști de la universitățile Cambridge și Oxford au elaborat un program prin care spun că au reușit să reconstituie o parte din limba vorbită de omul european de acum 8.000 de ani. Surprinzător, unele dintre aceste cuvinte sună cât se poate de românește. Și atunci apare întrebarea: au ele în limba noastră o vechime de 8.000 de ani sau, așa cum spune varianta oficială, sunt împrumuturi de la alte popoare?

Potrivit falsului istoric girat de cele mai înalte instituții de cultură din România, românii sunt un popor făcut la plezneală, odată cu cucerirea romană. În spiritul acestor neadevăruri confecționate special pentru a menține confuzia istorică, Dicționarul Explicativ al Limbii Române pretinde, nici mai mult, nici mai puțin, că limba română nu mai are cuvinte de la geto-daci și că cele mai vechi cuvinte pe care le folosim sunt cele latine, aduse de cuceritorii romani, asezonate în timp cu împrumuturi de la toți migratorii. Mai mult decât atât, românilor li s-a interzis, prin DEX, chiar și să creeze vreun cuvânt propriu în ultimii 2.000 de ani, pretinzându-se că absolut totul a fost luat de la popoarele din jur, iar atunci când nu s-a găsit vreo asemănare în limba altora, s-a spus că sigur acele cuvinte au o etimologie necunoscută, numai autohtone să nu fie!

Și uite așa, generații întregi de istorici și lingviști au fost spălați pe creier încă din facultate și convinși că suntem un popor cu o cultură și o tradiție minore care, așa cum încearcă să ne convigă Lucian Boia (un istoric român iubit și citat de Ungaria), nu am fost în stare de mai nimic în decursul secolelor, nu am creat nimic și nu am contat cu adevărat în economia popoarelor europene.

Deși o serie de alți cercetători au demolat cu argumente științifice prostiile din DEX, dovedind că foarte multe cuvinte care apar în DEX ca fiind luate de la romani sau migratori sunt, de fapt, cuvinte vechi, autohtone, venite pe linia indo-europeană, pe linia traco-geto-dacică (vezi Mihai Vinereanu sau Iiulia Brânză Mihăileanu), oficial aceste cercetări nu există! Practic, în mod ticălos și absurd, limbii române i s-a interzis să aibă rădăcini indo-europene, pentru a nu dinamita teoria falsă a romanizării dacilor!

Și nu este de mirare că Academia Română refuză orice discuție despre falsurile din DEX. Vorba aia, aceeași instituție are în arhivă o carte scrisă de lingviștii maghiari în anul 1982 (pe care o ignoră cu un tupeu incredibil) în care, cu girul Academiei din Budapesta, se spune că nu mai puțin de 2.300 de cuvinte din limba maghiară sunt împrumuturi din limba română. (Vezi aici un material video cu numele: Lingviștii maghiari aruncă în aer Academia Română) Așa cum cred vă dați seama, exact aceleași cuvinte apar în DEX ca fiind împrumuturi pe care noi le-am fi făcut din maghiară sau din alte limbi!!!

editura getodacii a4 mai mare

Cartile editurii pot fi achizitionate pe www.dacia-art.ro

În fine, în contextul acestei lupte istorice și lingvistice, cercetătorii de la Cambridge și Oxford dau peste cap multe teze oficiale ale lingvisticii, punând în evidență că multe cuvinte pe care diveresele popoare ale Europei le folosesc astăzi vin dintr-o limbă veche, cea a omului preistoric din care s-au dezvoltat în timp nu mai puțin de 440 de limbi… Cu alte cuvinte, multe dintre vorbele noastre sunt autohtone, născute dintr-o limbă primară a Europei, și nicidecum împrumuturi. De altfel, cuvintele cât se poate de românești pe care le descoperim în această reconstituire a specialiștilor britanici spun multe despre adevărata lor origine.

Să nu uităm că spațiul României de astăzi se găsește în ceea ce mulți cercetători străini numesc Vatra Vechii Europe. Prin urmare, este logic ca în limba română să găsim multe cuvinte cu origini străvechi. Acest lucru îl spune și lingvista spaniolă Carme Huertas în cartea NU VENIM DIN LATINĂ, publicată și în limba română la Editura Geto-Dacii.

Fără îndoială, nu ne așteptăm însă ca Institul de Lingvistică al Academiai Române să ia în serios un astfel de studiu. Nume ca și Cambridge sau Oxford nu îi impresionează! Doar dacă ar veni cineva din altă galaxie, ar putea să obțină o oarecare atenție din partea lor. Pământenii mai puțin…

Pentru a avea o imagine asupra studiului specialiștilor britanici, ascultați o reconstruire a cuvintelor pentru numerele de la unu la zece:

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Aflați mai multe aici: Daylimail.co.uk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

21 Comments on A fost reconstruită limba vorbită de omul de acum 8.000 de ani. Ce cuvinte… “românești” descoperim?

 1. dacă dacologia susține că imperiul roman are origini dacice….atunci probabil că și dacii poartă o vină a imperialismului….și chiar a crucificării lui Iisus Hristos

  • un comentariu ca nuca in perete…

   • Intrucat totul se transmite prin subconstientul colectiv, stim aceste lucruri, este bine totusi sa ramana pe hartie, cei care se impotrivesc o fac degeaba . Exista un interes, neavand identitate se considera ca ne putem integra mai usor (pe langa nenumarate interese) in Uniunea care se va constitui probabil peste 10 ani.

  • isus e al patrulea care a murit si a inviat.sau al catelea o fi….dar primul nu e.

   • Popa Ghitsa Catanutsa // 5 august 2017 at 3:20 // Răspunde

    Si ce daca? Asta nu schimba datele problemei. Iisus, Mantuitorul nostru, a inviat pentru noi. Ceilalti au inviat pentru altii si aveau alte motive. Ramane asa cum a fost.

   • Vorbești aiurea fara sa cunoști ceva. El e singurul care a înviat. Alții nu, au fost doar simplii învățători ai unor percepute. De unde reaua asta intenție.

  • Popa Ghitsa Catanutsa // 5 august 2017 at 3:14 // Răspunde

   FLEOSC !!! cu mamaliga-n geam.

 2. …iar daca ascultam ce spune antidacologia,crucificarea nu ar fi fost posibila!Bine,Mantuitorul si-ar fi carat singur crucea insa,ceilalti…hmm…unul ar fi pierdut sfoara pe drum,altul ar fi uitat cuiele acasa iar celalalt ar fi fost atit de beat, incit nu si-ar fi adus aminte daca o avut ciocan vreodata sau nu!

 3. Atata vreme cat Academia este girata si impanata cu evrei alde Razvan Teodorescu (un lumpen, fie vorba intre noi) ce te-astepti ??

 4. Mi se pare o descoperire fabuloasa pentru români! Adica strainii sa ne arate cu degetul ca vorbitori ai celei mai apropiate limbi de “limba mama”, iar noi… sa dormim???
  As sesiza persoane din toate mediile, as cere sprijin politic, as ruga preoti sa se vorbeasca despre asta in biserici!

 5. Bizonul carpatin // 28 iulie 2016 at 0:15 // Răspunde

  Curios la limba română, este că are câte o literă pentru majoritatea sunetelor, şi aceste litere cu sunetul specific crează vorbirea cu scrisul. Ceea ce pare logic. Să scrii trei semne şi să pronunţi un sunet sau doar două, e cam aiurea. Nişte manipulatori au schimbat pronunţia consoanelor adăugând litera E la pronunţie. Tot ca să mai erodeze la ea. E mai greu să înveţi un copil că litera C, A şi L se pronunţă CAL, când el săracul a fost tâmpizat cu litera Ce şi eL. De aceia şi oamenii de acum 50 de ani, au învăţat mai bine ca ăştia de acum.

  • Popa Ghitsa Catanutsa // 5 august 2017 at 3:24 // Răspunde

   E de luat in seama! Noi invatam litera cu sunetul ei, “m” era m, “b” era b, etc. Avea o noima!

 6. cred ca saraca planeta Pamant nici nu face diferenta intre nemti fancezi romani sau alte natii.totul tine de natura umana.si la stadiul in care suntem acuma ne agatam de orice inafara de apartenenta comuna la rasa umana

 7. Lasati-l in liniste pe Lucian Boia.”Timpul “rezolva” totul”, cum spune batranul meu. …
  ca tot sunt in concediu la mare…”Ce e val , ca valul trece” M.E.
  Nu strica totusi sa-i mai dati la oase , sa se stie.Uite asa mai “cunoastem lumea”.

 8. Maria Teodorescu // 28 iulie 2016 at 13:52 // Răspunde

  D-le Roxin,doresc să vă spun atenţiei o lucrarea a d-lui prof.Tudor Diaconu -“Scrierea secretă”,poate în emisiunile pe care le realizaţi şi pe care eu le urmăresc cu multă atenţie,veţi comenta această lucrare cu invitaţi care ar putea s-o explice pe înţelesul tuturor.Dacă nu o găsiţi eu o am şi pot să o trimit ! Mulţumesc de atenţie !

 9. LAUR NEAC;U // 28 iulie 2016 at 22:41 // Răspunde

  Maria Teodorescu, mă faceți să cred că “scrierea secretă”, despre care faceți vorbire, a renunțat la pauza dintre semnele de punctuație și cuvintele, propozițiile și/sau frazele care urmează, și, de asemenea, la cea dintre cuvintele ce exprimă un titlu profesional și prenumele persoanei… Unde și de la cine ați învățat dumneavoastră ortografia pe care o utilizați, se pare, cu multă “frenezie”?

 10. Hippie Pittis // 29 iulie 2016 at 10:47 // Răspunde

  Publicati si LISTA DE CUVINTE la care faceti referire, asha articolul poate deveni mai mult decat o insiruire de vorbe.
  De asemenea vreau link spre studiul celor doua academii engleze.

 11. Imnul nostru (veșnic?) Deșteaptă-te române.

  • Popa Ghitsa Catanutsa // 5 august 2017 at 3:29 // Răspunde

   Pana ne desteptam. Apoi urmeaza “Adormi, romane, in somnul cel de moarte!” Autor Sioros.

 12. Tabara Ionel Marian // 4 noiembrie 2018 at 8:18 // Răspunde

  Universul se afla in expansiune de la a sa creatie crescand de la mic la mare samanta o plantam in pamant ea generand radacina trunchi coroana si fruct care fruct contine din nou samanta creatiei limba ca organ creste de la mic la mare si rationand astfel de intrebam daca cuvantul rostit are radacina si veti spune ca da si in acest caz va trebui sa ne intrebam cum poate fi ursus lupus traiAnus sau batranus radacina lui urs lup traian batran cuvinte inca actuale in limba romana ca si acum mii de ani iar latina fiind moarta de mult .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii