Noutăți

A fost produsă o nouă undă de șoc, capabilă să transforme lumina în energie

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au reușit să creeze o nouă undă de șoc, similară boom-ului sonic al avioanelor supersonice, folosindu-se de  controlul luminii și nu al sunetului. Lucru ce ar putea duce la apariția unui mod mult mai eficient de a capta și transforma în energie, razele de lumină. La ce ar folosi acest lucru? Ei bine, calculatoarele noastre care funcționează astăzi pe baza energiei convenționale și-au atins maximul puterii de procesare. Calculatoarele puternice, serverele care s-ar folosi de lumină pentru a procesa datele, ar putea fi mult mai rapide și eficiente, descoperirea acestui tip de boom energetic fiind un prim pas în dezvoltarea acestei tehnologii futuriste.

Calculatoarele transmit datele prin intermediul electronilor, iar viteza de transmisie a datelor este limitata de timpul necesar deplasării acestora între procesor și memorie. Acum suntem într-un punct în care avem nevoie de un alt mediu de deplasare a electronilor, mult mai rapid, dacă dorim să creștem viteza de procesare a datelor.

O echipa de la MIT tocmai a anunțat o nouă soluție pentru această problemă. Inginerii susțin că sunt capabili de a crea „unde de șoc” folosindu-se de lumină.

Folosind-ne de acest boom, electronii vor trece prin circuite cu viteze foarte mari, de până la un milion de metri pe secundă, sau aproximativ 1/300 din viteza luminii într- un vid”, a declarat David L. Chandler, principalul autor al descoperirii.

Boom-ul sonic cunoscut de noi este sunetul asociat cu undele de șoc provocate de avioanele supersonice în momentul în care depășesc viteza sunetului. Acesta are valoarea de aproximativ 331 metri/secundă, măsurată la o temperatură de 0 grade C şi poartă numele de Mach1.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on A fost produsă o nouă undă de șoc, capabilă să transforme lumina în energie

  1. Cred ca o sa se incalzeasca mai rapid daca nu folosesc ceva bun, iar lumina e “energie”, nu pot transforma lumina in energie, cand deja e, e ca atunci cand spui “transformam apa in lichid”.Corect exprimat e “folosim lumina ca sursa de energie” , altfel oamenii o sa inteleaga ca lumina nu e energie

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii