Noutăți

A fost inventat cimentul care se “repară” singur

  •  
  •  
  •  

Cimentul este unul dintre cele mai utilizate materiale în lume, dar la un moment dat, indiferent de modul în care este amestecat, se va crăpa, deteriora și chiar sparge.

Cu o soluție la această acestă problemă a venit microbiologul Hendrik Jonker. Acesta a luat ca exemplu modul în care organismele vertebrate își repară oasele prin mineralizare și a cautat o metodă similara în cazul cimentului. A descoperit că prin amestecarea cimentului cu o bacterie (Bacillus pseudofirmus sau Sporosarcina pasteurii) care produce calcar, orice crăpătură apărută ulterior în ciment se peticește. În scopul de a menține bacteriile latente, ele sunt puse în capsule mici, biodegradabile, în amestecul cimentului rezultat. În momentul în care apar fisuri concrete în acesta, iar apa intră în acele goluri, capsulele se dezintegrează iar bacteriile pornesc procesul de „vindecare”.

150514134529-spc-make-create-innovate-self-healing-concrete-00031527-exlarge-169

 

Pentru această invenție, Jonker este un finalist în cadrul European Inventor Award 2015, și speră totodată ca invenția să fie produsă pentru comercializare în 2-3 ani.

sursa: http://edition.cnn.com/2015/05/14/tech/bioconcrete-delft-jonkers/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

4 Comments on A fost inventat cimentul care se “repară” singur

  1. PE CAND SI NEURONII CARE SE REPARA SINGURI!?

  2. Si o sa coste tot 20 lei sacu ?

  3. Traducerea nu este corecta . Este vorba de beton , cimentul este componenta utilizata la producerea betonului alaturi de agregate, apa si aditivi chimici . Prin urmare betonul se va repara , nu cimentul.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii