Noutăți

A fost făcută publică scrisoarea semnată de mai mulți lideri PSD care cer DEMISIA lui Dragnea. Citește-o aici și află cine o semnează!

De mai bine de o săptămână s-a tot vorbit în spațiul public românesc despre posibila existență a unei scrisori semnată de mai mulți lideri marcanți ai PSD care îi cer lui Liviu Dragnea să demisioneze din fruntea PSD și din fruntea Camerei Deputaților. Unii au spus că nu există o astfel de scrisoare, alții au garantat că există și au dat și numărul celor care au semnat-o, număr care, în funcție de sursă, varia între 20 și 35 de lideri ai PSD. Ei bine, astăzi s-a dovedit că acea scrisoare există, pentru că a fost făcută publică…

Deocamdată, știm numele a 3 persoane marcante din PSD care au semnat-o, acești fiind, de altfel, și inițiatorii ei, restul semnatarilor urmând să fie aflați cu ocazia organizării CEX-ului PSD. Inițiatorii scrisorii sunt Paul Stănescu, vicepreşedinte PSD, Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD, Primar general al Capitalei, Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD, Vicepreşedinte al Senatului. Alături de aceștia sunt mulți alți lideri ai PSD, dar numele lor va fi aflat peste câteva zile.

Ideea este că greutatea celor care au inițiat scrisoare, ca și a celorlalți care au semnat-o și care, cu siguranță, sunt tot nume grele, face ca Dragnea să nu mai aibă un viitor politic. Probabilitatea ca Dragnea să se mai salveze încă o dată pare insignifiantă, pentru că rămânerea lui mai departe la cârma puterii ar echivala cu un dezastru pentru PSD și pentru controlul Puterii. Așadar, acesta este începutul sfârșitului lui Liviu Dragnea.

Scrisoarea, pe care o puteți citi integral, mai jos, cuprinde 19 puncte în care cei care au redactat-o își expun planul de rezolvare a crizei politice, plan care impune debarcarea lui Dragnea…

Adrian Albu

Declaraţie privind Starea Partidului Social Democrat
Stimate domnule Liviu Nicolae Dragnea,
Doamnelor şi domnilor membri ai Comitetului Executiv Naţional,

“Partidul Social Democrat guvernează România de 1 an şi 9 luni, cu rezultate economice pozitive. Toţi indicatorii atestă o creştere economică sustenabilă, un nivel record al veniturilor statului, o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene. Au crescut salariile, pensiile, ajutoarele sociale şi subvenţiile pentru agricultori. Avem cel mai mare număr de salariaţi din ultimii 20 de ani, cel mai redus nivel al şomajului etc.

Cu toate acestea, paradoxal, Partidul Social Democrat scade în preferinţele electoratului, cercetările sociologice indicând o opţiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obţinut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferinţele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.

Situaţia actuală a PSD trebuie văzută şi pe fondul unei slabe opoziţii politice, în contextul unor mişcări sociale de contestare, tot mai consistente şi mai radicale, al creşterii gradului de polarizare a societăţii româneşti (pro şi contra PSD).

Este datoria noastră de oameni politici responsabili să analizăm această situaţie şi să decidem care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendinţe, dar şi să consolidăm structurile partidului pentru a rămâne principala forţă politică a ţării, capabilă să câştige alegerile din anul 2019 – europarlamentare şi prezidenţiale – şi cele din 2020 – locale şi parlamentare.

Cauzele pentru care ne aflăm în această situaţie sunt, în opinia noastră, următoarele:

1. Partidul Social Democrat şi guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit şi vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnaţi cei trei candidaţi la funcţia de Prim-Ministru şi membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid şi a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moţiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puţin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniştri, sunt element percepute în mod negativ de electoratul PSD. Congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunătăţire a funcţionării partidului, cu implicaţii asupra imaginii şi percepţiei publice în rândul electoratului propriu, dar şi al societăţii în ansamblu.

2. PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societăţii româneşti: Preşedintele României, partidele politice din opoziţie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.

3. Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupţia, schimbările din Justiţie, ”Statul Paralel”, de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic şi social. La aceasta se adaugă o strategie de comunicare publică deficitară a partidului, care doar a reacţionat defensiv şi ineficient la atacurile venite din toate părţile, în loc să fie pro activ şi să impună temele de discuţie.

4. Toate luările legitime de poziţie pe tema ”Statului Paralel”, a abuzurilor comise în Justiţie, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI şi diverse instituţii, au fost contracarate cu ideea că PSD acţionează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliţi ai acestora.

De asemenea, iniţiativele PSD în zona reformării Justiţiei, justificate din perspectiva democratizării societăţii româneşti, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, au fost atacate de opoziţia parlamentară şi o parte a societăţii civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea. Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări.

5. Manifestările împotriva guvernului şi a PSD, în special cele din iarna anului 2017 şi cele recente, din august 2018, au contribuit la polarizarea societăţii româneşti şi la dezvoltarea unei atitudini agresive împotriva PSD, din partea unor segmente ale societăţii. Acţiunile de protest anunţate pentru lunile septembrie şi octombrie 2018 vor adânci criza de neîncredere în partid. În acest context, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a unor măsuri de amnistie şi graţiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea guvernului Dăncilă şi cu pierderea guvernării de către PSD.

6. Promovarea în Guvern, Ministere, Agenţii, alte instituţii publice a unor persoane cu evidente carenţe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.

7. Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei că sunt atacate instituţiile statului de drept şi Justiţia. PSD nu a fost capabil să explice convingător, în plan extern, motivaţiile reale şi legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justiţie şi încetarea încălcărilor grosolane ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de către „Statul paralel”.

8. Situaţia juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziţiei şi a unei părţi a societăţii civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern şi extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers iniţiat de PSD de în direcţia reformării Justiţiei.

9. Conducerea discreţionară a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent Naţional, Comitetul Executiv) în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desfiinţarea de facto a Consiliului Naţional şi a Departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice şi parlamentare.

10. Creşterea coeziunii grupurilor parlamentare şi adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiţia, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legile privind securitatea naţională, Codul administrativ, dar şi iniţiativele legislative necesare punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Comitetul Executiv Naţional al PSD, din 1 septembrie 2018; legea off-shore; legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor şi conflictelor de interese. Grupurile parlamentare vor susţine necondiţionat guvernul PSD-ALDE şi vor respinge orice moţiune de cenzură promovată de opoziţia parlamentară.

11. Adoptarea unei legi a Lobby-ului în concordanţă cu principiile de transparenţă şi bune practici din statele cu tradiţie în acest domeniu.

12. Ajustarea cadrului legislativ şi normativ privind exploatarea resurselor naturale în baza principiului maximizării beneficiilor pentru români în condiţiile asigurării unui cadru atractiv pentru investitori,

13. Adoptarea unei iniţiative legislative privind amnistia şi graţierea, după o largă consultare şi dezbatere cu: Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, asociaţiile magistraţilor, UNBR şi societatea civilă. Reforma justiţiei şi a politicii penale pot reuşi, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

14. Condamnarea cu fermitate şi luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete sau a grupurilor de interese ilegitime în actul de justiţie, care trebui să se înfăptuiască imparţial, cu respectarea strictă a Constituţiei şi a legilor în vigoare.

15. Susţinerea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei din data de 7 octombrie 2018.

16. Susţinerea Guvernului în procesul de rectificare bugetară. Pregătirea corespunzătoare a rectificării bugetare din luna noiembrie. Pregătirea bugetului de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 şi adoptarea acestora până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

17. Sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale prin alocarea resurselor financiare necesare funcţionării şi dezvoltării localităţilor. Adoptarea codului finanţelor publice.

18. Întocmirea unei strategii electorale coerente, care să asigure pregătirea partidului pentru alegerile din anul 2019, europarlamentare şi prezidenţiale şi maximizarea şanselor de câştigare a acestora.

19. Îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii internaţionali şi recâştigarea încrederii în România şi în Partidul Social Democrat. Trebuie să redevenim parteneri viabili pentru dialog în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni şi Internaţionalei Socialiste.

Stimaţi colegi,
Demersul nostru este unul onest, care nu urmăreşte interese personale, ci salvarea Partidului Social Democrat într-un moment dificil. Facem apel la toţi membrii Comitetului Executiv Naţional, parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, consilieri judeţeni şi locali, membrii şi simpatizanţi ai partidului, să sprijine demersul nostru. Este important să rămânem uniţi şi solidari, să continuăm guvernarea, dar să avem şi viitor. PSD trebuie să rămână cea mai importantă forţă politică a ţării, un partid de stânga modern şi progresist, cu vocaţie europeană.

În numele comitetului de iniţiativă al prezentei Declaraţii comune,
Paul Stănescu, vicepreşedinte PSD,
Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD,
Primar general al Capitalei

Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD,
Vicepreşedinte al Senatului

Bucureşti, 19 septembrie 2018


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on A fost făcută publică scrisoarea semnată de mai mulți lideri PSD care cer DEMISIA lui Dragnea. Citește-o aici și află cine o semnează!

  1. Ceea ce n-a reusit Statul Subteran cu ajutorul Dulapului sasesc, Opozitia progresist-sorosista, Justitia aservita, leprele anarhiste #rezist, incercarea de lovitura de stat cu ajutorul serviciilor sub masca Diasporei din 10 august, este pe cale sa reuseasca acum, chiar din interiorul PSD-ului, prin intermediul unui grup de pucisti si tradatori, unii purtand epoleti, altii vanzandu-se pe bani si functii Statului Paralel(sau fiind santajati de catre acesta), care vor sa-l dea jos pe presedintele legitim ales al partidului. Daca puciul le va reusi, atunci vom avea un PSD-zombi, care va fi la butoniera Plavanului si care va guverna in favoarea acestuia pt a se compromite total, astfel incat la urmatoarele alegeri sa vina iarasi “Guvernul meu”, de fapt al Bruxelului.
    Daca puciul nu le va reusi, atunci Sistemul securist-masonic mai are un glont pe teava, si anume condamnarea definitiva a lui Dragnea, printr-un dosar penal masluit si cu ajutorul unor judecatori din UM ale Sistemului. In concluzie, cand un partid, o guvernare si un presedinte de partid, alesi legitim prin vot sunt dati jos prin orice alt mijloc decat tot prin vot, atunci acel stat devine ilegitim si in acest caz, orice lovitura de stat va deveni atunci, legitima!

  2. Oricum, scrisoarea aceea a “marilor reformatori”, care e f.bine realizata, cu teme ascuns-progresiste, dar care totusi sa nu se indeparteze prea mult de linia partidului, arata clar ca ea a fost redactata de niste specialisti in comunicare din laboratoarele SRI-ului, ca doar nu oti crede ca fost scrisa de baronii Stanescu, Tutuianu sau securistul Tudose, care de-abia pot articula cateva cuvinte si idei coerente!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii