Noutăți

A fost dezvoltat super-lemnul, la fel de dur și de rezistent ca oțelul

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au dezvoltat un nou tip de “super lemn”, care este de peste 10 ori mai puternic și mai dur decât lemnul normal, iar acesta ar putea deveni un substitut natural și ieftin pentru oțel și alte materiale. Cheia superputerilor noului material lemnos este un tratament chimic special urmat de un proces de compresie la temperaturi ridicate. Legăturile chimice rezultate fac lemnul suficient de puternic pentru a fi utilizat pentru realizarea de vehicule și construcții.

“Acest nou mod de a trata lemnul îl face de 12 ori mai puternic decât lemnul natural și de 10 ori mai dur. Asta îl face un concurent pentru oțel sau chiar pentru aliajele de titan, atât este de puternic și durabil. Este de asemenea comparabil cu fibra de carbon, dar mult mai puțin costisitor. Este la fel de puternic ca oțelul, dar de șase ori mai ușor”, spune cercetătorul senior Liangbing Hu, de la Universitatea din Maryland.

super-super-wood-2

Pentru a ajunge la o asemenea duritate, lemnul natural este „fiert” într-un amestec de hidroxid de sodiu și sulfit de sodiu. Reacțiile chimice sunt destul de complexe, dar procedura este de fapt destul de simplă și ieftină ca și costuri. Procesul s-a dovedit a funcționa pe mai multe varietăți de material lemnos. Lemnul super-finit este puternic, dur și ușor, așa cum am menționat deja, dar este, de asemenea, rezistent la compresie, zgârieturi, fiind un izolant chiar și în fața umezelii.

“Este deosebit de interesant să observăm că metoda este versatilă pentru diferite specii de lemn și este destul de ușor de implementat. Lucrarea [publicată] oferă o cale foarte promițătoare pentru proiectarea materialelor structurale ușoare, de înaltă performanță, cu un potențial extraordinar, pentru o gamă largă de aplicații în care se dorește rezistență ridicată, duritate mare și rezistență balistică superioară”, declară Huajian Gao de la Universitatea Brown din Rhode Island.

sursa: https://www.sciencealert.com/new-super-wood-stronger-than-steel

traducere și adaptare: Radu Ungueanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii