Noutăți

A fost descoperită o nouă metodă de distrugere a celulelor maligne. Ar putea fi superioară chimioterapiei!

Oamenii de știință au făcut un promițător pas înainte, în eforturile lor de identificare a unor tratamente cât mai eficace împotriva cancerului. Noua metodă de atac și distrugere a celulelor specifice cancerului este numită, prescurtat, CICD (Caspase-Independent Cell Death). Prin aplicarea sa, oamenii de știință au observat, plăcut surprinși, că, în condiții de laborator, celulele maligne specifice cancerului colorectal au fost complet nimicite.

Potrivit echipei de cercetare de la Universitatea Glasgow, dacă aceleași spectaculoase efecte de distrugere a celulelor maligne constatate în laborator vor putea fi reproduse și în organismele pacienților diagnosticați cu afecțiuni maligne, în uzul medical va intra o nouă tehnică terapeutică anti-cancer mai puțin dăunătoare celulelor sănătoase, față de terapiile convenționale actuale. În plus, noua metodă ar putea diminua proabilitatea de recidivă a bolii, după eradicarea celulelor maligne.

z

„În esență, acest mecanism are potențialul de a spori considerabil eficacitatea terapiei anti-cancer și de a-i reduce toxicitatea nedorită”, arată Stephen Tait, unul dintre cercetători. Tratamentele convenționale anticancer funcționează prin intermediul apoptozei – o distrugere programată a celulelor maligne, în care acestea se „sinucid”, prin intervenția unor enzime numite caspaze. Așa funcționează, bunăoară, chimioterapia. Din păcate, terapiile convenționale nu pot elimina toate celulele anormale, canceroase, astfel că boala poate recidiva. În plus, chemoterapia produce și vătămări ale țesuturilor sănătoase.

Prin folosirea CICD, sunt implicate unele dintre mecanismele apoptozei, însă aici caspazele sunt eliminate din ecuație. Prin noua metodă, sistemul imunitar este stimulat să atace toate celulele maligne, fiind diminuate drastic șansele de recidivă. În cadrul noii metode se pune accent pe susținerea și stimularea sistemului imunitar, în activitatea sa de distrugere a celulelor maligne ce ar putea supraviețui tratamentului medical.

Acest nou studiu sugerează că ar putea exista o modalitate mai bună de a distruge celulele canceroase, care, ca un bonus suplimentar, mai activează și sistemul imunitar, arată Justine Alford de la Cancer Research UK. Metoda, descrisă în amănunt în Nature Cell Biology, ar putea fi folosită în tratarea mai multor tipuri de cancer, urmând să fie efectuate noi studii, în vederea confirmării eficacității sale și a introducerii în arsenalul terapeutic, spre beneficiul pacienților.

a

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii