Noutăți

A fost descoperită cea mai veche structură din lemn! O fântână veche de 7.000 de ani…

Cea mai veche structură arhitecturală din lemn din Europa, o fântână construită în jurul anului 5255 înaintea erei noastre, a fost descoperită în Cehia, lângă orașul Ostrov, în timpul lucrărilor la o autostradă.

Arheologii au reușit să dateze structura pătrată care a fost construită din plăci și bușteni din lemn de stejar, după ce au analizat inelele din lemnul folosit de oamenii din Neolitic, în urmă cu 7.000 de lei.

Această știință se numește dendrocronologie. Experții din Cehia și Germania au stabilit că lemnul folosit pentru interiorul fântânii a fost tăiat în 5256-5255 î.e.n., în timp ce stâlpii au fost tăiați cu câțiva ani înainte, în iarna lui 5259 sau 5258 î.e.n, potrivit lui Michal Rybníček de la Departamentul de Știința Lemnului din cadrul Facultății de Silvicultură și Tehnologia Lemnului, Universitatea Mendel, Brno.

Primii fermieri ai Europei aveau abilități excelente de prelucrare a lemnului, cu toate că uneltele erau făcute doar din piatră, oase sau coarne de animale.

”Fântâna a rezistat atât de mult timp pentru că a fost scufundată timp de mii de ani. Nu putem să o lăsăm să se usuce, pentru că va fi distrusă”, a spus Karol Bayer, de la Universitatea din Pardubice, Cehia, într-un comunicat.

Citește mai mult: Great News


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii