Noutăți

A fost descoperită cea mai veche piesă de șah din lume. Din ce an este “turnul din Iordania”

  •  
  •  
  •  

O echipă de arheologi de la Universitatea Victoria, din British Columbia, Canada a anunţat că o figurină din gresie, descoperită în 1991 în Iordania, ar putea fi cea mai veche piesă de şah din lume, având aproximativ 1.300 de ani reprezentând un turn, conform unui material publicat de Live Science.

În jocul de şah, turnul sau tura se poate deplasa oricâte câmpuri într-o singură direcţie. Sau poate rămâne pe loc, oferind protecţie pieselor din jurul său. John Oleson, arheolog la Universitatea Victoria, susţine că a descoperit poate cea mai veche piesă de şah din lume, ce a rămas îngropată în nisipul de sub un vechi nod de comerţ din Iordania încă din secolul VII.

Figurina rectangulară, cu două protuberanţe în partea de sus asemănătoare unor coarne, a fost excavată în 1991. Deşi arată diferit faţă de turnurile din jocul de şah din prezent, este aproape identică cu piesele similare din cele mai vechi jocuri de şah cunoscute, când astfel de piese erau simbolizate prin care de luptă trase de cai şi nu de turnurile de apărare ale unui castel.

În textele islamice există referinţe la jocul de şah încă din anul 643, iar acest joc era foarte popular în lumea islamică“, conform prezentării lui Oleson.

Citește mai mult: Realitatea


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii