Noutăți

A fost descoperită cea mai veche cămașă din lume, în Egipt – are peste 5.000 de ani

Un pachet vechi de „cârpe” descoperite într-un mormânt egiptean conține de fapt cele mai vechi obiecte vestimentare din lume. Deși descoperirea arheologică a fost făcută în urmă cu mai bine de 60 de ani, de abia acum cercetătorii au analizat una dintre aceste țesături, despre care se crede că era o cămașă. Pentru a-i stabili vârsta, s-a folosit datarea cu carbon, această tehnică arătând că țesătura este cea mai veche descoperită vreodată, având peste 5.000 de ani.

Cămașa antică este realizată din materialele folosite la începutul Primei Dinastii sau, eventual, mai devreme, în timpul perioadei protodinastică a Egiptului. Datarea cu radiocarbon a fost efectuată de către Universitatea din Oxford pe un eșantion de numai 2,24mg din țesătură. Rezultatul plasează țesătura ca fiind produsă între 3,482 și 3,102 î.Hr.

Este de remarcat faptul că acest obiect vestimentar nu este croit pur și simplu dintr-un anumit material. Tehnica plierii țesăturii, atât la piept, cât și la mâneci, ne vorbește despre un anumit grad de sofisticare al creatorului…

egipt

Cămașa” egipteană nu este de fapt cămașă, cel puțin asta susțin unii cercetători. Ei cred mai degrabă că obiectul era un fel de rochie. Îmbrăcămintea a fost realizată din pânză de în, iar dimensiunile sugerează că ar fi fost purtată de o adolescentă sau o femeie cu talie mică. Cum partea de jos nu s-a păstrat, cercetătorii nu știu care ar fi fost lungimea inițială.

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: dailymail.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii