Noutăți

A fost descoperită cea mai vastă regiune vulcanică de pe Terra. Unde se află?

Oamenii de știință au descoperit cea mai mare regiune vulcanică de pe Pământ, la doi kilometri sub suprafața vastă de gheață care acoperă vestul Antarcticii. Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descopeir aproape 100 de vulcani, unii având o înălțime comparabilă cu cea vulcanului Eiger, care se află la aproape 4000 de metri înălțime, în Elveția. Geologii sunt convinși de faptul că această regiune uriașă este mai mare decât a crestei vulcanice din Africa de Est, care în prezent este renumită ca fiind cea mai densă zonă vulcanică din lume.

“Dacă unul dintre acești vulcani ar erupe, ar putea destabiliza o folie uriașă de gheață din vestul Antarcticii. Întrebarea cea mare este: cât de activi sunt vulcanii? Acesta este un lucru pe care trebuie să-l determinăm cât mai repede posibil”, a declarat expertul în ghețari Robert Bingham, unul dintre autorii lucrării.

Acești vulcani recent descoperiți au înălțimi cuprinse între 100 și 3850 de metri. Vârfurile active sunt concentrate într-o regiune cunoscută sub numele de marele rift vestic al Antarcticii, care se întinde pe o rază de 3.500 km.

sursa: https://www.theguardian.com/world/2017/aug/12/scientists-discover-91-volcanos-antarctica

Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii