Noutăți

A fost descoperită bacteria care „controlează” Pământul. Datorită acesteia există viață pe Terra. Ce face mai exact?

Bacteria Pelagibacterales este mai răspândită pe Pământ decât orice alt organism, iar noile cercetări sugerează că aceste microorganisme sunt responsabile pentru menținerea atmosferei planetei stabilă, producând dimetilsulfură (DMS), o componentă cheie în formarea norilor. Noile cercetări au fost publicate în revista Nature Microbiology și au fost conduse de profesorul Steve Giovannoni și Dr. Jing Sun la Universitatea de Stat din Oregon. Aceștia au studiat Pelagibacterales și au descoperit că există câte o jumătate de milion de bacterii de acest tip în fiecare linguriță de apă de mare colectată.

Bacteria este responsabilă de crearea unui gaz care este ulterior eliberat în atmosferă și care ajută atât la formarea norilor cât și la reglarea cantității de lumină solară care ajunge la suprafața oceanului, protejând astfel producția de plancton și de pește.

„Aceste tipuri de organisme oceanice sunt printre cele mai uimitoare organisme de pe Pământ. Le-am studiat la nivel molecular şi genetic pentru a descoperi exact modul în care acestea generează un gaz numit dimetilsulfura (DMS), care este cunoscut pentru stimularea formării norilor. Cercetările noastre arată modul prin care un compus numit dimetilsulfoniopropionat este produs în cantităţi mari de planctonul marin şi mai apoi descompus în DMS de către aceste organisme oceanice mici, denumite Pelagibacterales. Gazul DMS rezultat poate avea deci un rol în reglarea climei, prin creşterea cantităţii de micropicături din nori, care la rândul lor reduc cantitatea de lumină solară ce se reflectă asupra oceanelor”, a declarat Steve Giovannoni.

Dacă acest ciclu de evenimente vă sună familiar, trebuie să știți că face parte din ipoteza CLAW (numită după oamenii de știință Charlson, Lovelock, Andreae și Warren), al cărei document din 1987 propunea ideea că fitoplanctonul ajută la reglarea climatului Pământului. Ceea ce lipsea de la ipoteza CLAW era modul în care este eliberat de fapt DMS. Acum, cercetarea lui Steve Giovannoni și a lui Jing Sun au găsit această verigă lipsă din conturarea acestui ciclu.

„În mod incitant, modul în care Pelagibacterales generează DMS este printr-o enzimă necunoscută anterior și am constatat că aceeași enzimă este prezentă și în alte specii bacteriene marine pe care le găsim din abundență. Acest lucru înseamnă, cel mai probabil, că am subestimat foarte mult contribuția microbiană la producerea acestui gaz important pentru planeta noastră”, a declarat dr. Jing Sun.

sursa: https://mysteriousuniverse.org/2016/05/the-bacteria-that-controls-planet-earth/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii