Cunoaste lumea

Noutăți

A fost descoperit un nou „Gânditor”, vechi de 4.000 de ani

 •  
 •  
 •  

Un vas de ceramică vechi de circa 4.000 de ani care are sculptată deasupra o figură umanoidă a fost găsit în orașul israelian Yehud. Artefactul a fost descoperit de către proprietarii unui teren care au excavat zona pentru a-și putea construi o nouă casă.

Vasul neobișnuit are 18 cm înălțime și un diametru de 13 cm. Partea superioară a ulciorului are forma unui om, similară cu lucrarea Gânditorul, realizată de celebrul pictor francez Auguste Rodin în 1880 sau cu cea a Gânditorului din Hamangia, sculptură descoperită în localitatea Hamangia, Dobrogea, în 1956. Despre Gânditorul de la Hamangia cercetătorii susțin că ar avea o vărstă de peste 6.000 de ani. Alături de acesta, în România avem și un Gânditor aparținând culturii Cucuteni, de asemenea cu o vârstă de peste 6.000 de ani…

Ganditorul de la Hamangia si femeia lui

Ganditorul de la Hamangia si femeia lui

ganditorul-cucuteni
G
anditorul de la Cucuteni

Revenind la Gânditorul din Yehud, acesta a fost descoperit alături de câteva pumnale și mai multe vârfuri de săgeți, lucru ce îi determină pe arheologi să afirme faptul că obiectele au fost îngropate împreună, drept ofrandă funerară pentru un membru respectat al înaltei societăți din epoca bronzului.

„Nivelul de precizie și atenția pentru detalii în crearea acestei sculpturi de 4.000 de ani, este impresionant. Cel mai probabil vasul din ceramică a fost făcut la comandă și depus la mormântul unui important membru al societății din această regiune”, a declarat arheologul Gilad Itach, membru al Israel Antiquities Authority.

vas2

wyyu gfagagah

sursa: livescience.com/

sursa: /ro.wikipedia.org

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on A fost descoperit un nou „Gânditor”, vechi de 4.000 de ani

 1. Auguste Rodin cred ca s-a inspirat de la statueta ,, ganditorul de la hamangia ” , fiind de notorietate prietenia pe care acesta o avea cu Constantin Brancusi !

 2. Cred ca reprezinta expresia actului creatiei
  1….divinitatea cugeta:cred ca mai trebuie facut ceva in universul asta.Si a creeat pamintul,cerurile,apele, animalele si omul…
  2…din coasta barbatului o facut femeia:,,asta nu face niciodata bataturi la gingii!?”
  3…divinitatea contempla creeatia cu mainile in cap:,,Aoleo,ce am putut sa fac!Mai bine ma astimparam.Sa vezi ce o incaseaza Luci cu sfaturile lui…”

 3. Astfel , ESTE CU CERTITUDINE DEMONSTRAT CA GRUPURI CU DIFERITE NIVELE DE CULTURA SI PREGATIRE MILITARA – AU CIVILIZAT SI ACELE TERITORII , cum de altfel au facut si cu cele din India , China , japonia etc . Atata doar CA aici au inventat si o CALE DE COMUNICARE SCRISA ABSTRACTA , dar SI UN SPIONAJ RELIGIOS TRANSMIS PRIN SINAGOGI SI RABINI .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii