Noutăți

A fost descoperit un mormânt egiptean vechi de peste 4000 de ani, perfect conservat. De ce este special și unic…

A fost descoperit un nou mormânt în Egipt care a aparținut unui preot regal și care, potrivit unui oficial al săpăturilor, este cu adevărat special și unic. În aproape toate inscripțiile descoperite pe mormânt se face referire la mama celui mort, ceea ce înseamnă, potrivit secretarului general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, Moustafa Waziri, că legătura dintre cei doi era extrem de strânsă. Mormântul este perfect conservat, nu a fost niciodată călcat de hoți și este plin de inscripții foarte viu colorate.

Numele preotului era Wahtye și ar fi slujit în timpul celei de-a cincea dinastii a Egiptului sub regele Neferirkare. Mormântul său este de aproximativ 33 de metri lungime, 3 metri lățime ș alți 3 metri înălțime, A fost descoperit în regiunea Saqqara, aflată la sud de Cairo. Acesta conține două nivele pline cu zeci de statui și desene colorate ale preotului și familiei sale. Diverse desene ilustrează fabricarea ceramicii și a vinului, ritualuri religioase, spectacole muzicale, moduri de navigație, fabricarea mobilierului funerar și acțiunii de vânătoare.

Potrivit celor de la sciencealert.com, situl arheologic Saqqara face parte dintr-un complex mai mare în care arheologii au descoperit artă și arhitectură ce le oferă o perspectivă extraordinară asupra vieții cotidiene din Egiptul antic.

“Multe alte artefacte antice rămân probabil ascunse în adâncurile mormântului. Vom începe în câteva zile să săpăm pentru a descoperi ce fel de secrete ascunde acest loc. Este fascinantă relația dintre acest preot și mama sa. Nu am mai descoperit așa ceva pe niciun mormânt, nici măcar pe cel al copiilor. De asemenea trebuie să punctăm faptul că mormântul este în perfecta stare, nu a fost găsit de hoți și prădat. Noi suntem primii aici și avem multe povești de aflat. Culoarea este aproape intactă chiar dacă mormântul este vechi de aproape 4400 de ani”, a declarat Waziri citat de Reuters.

sursa: https://www.sciencealert.com/this-one-of-a-kind-4-400-year-old-tomb-was-just-discovered-in-egypt

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii