Noutăți

A fost descoperit primul creier fosilizat de dinozaur. Țesutul cerebral aparține unui dinozaur erbivor care ar fi trăit acum 133 de milioane de ani

Dinozaurii stăpâneau în urmă cu aproximativ 160 de milioane de ani Pământul. Rămășițele unor exemplare din aceste vertebrate de mari dimensiuni au fost descoperite la începutul secolului al 19-lea, scheletele lor fosilizate devenind rapid puncte majore de atracție în toate muzeele din lume. Recent, arheologii au descoperit și primul țesut cerebral fosilizat al unui dinozaur. Țesutul cerebral aparține unui dinozaur erbivor din specia Iguanodon care ar trăit în urmă cu aproximativ 133 de milioane de ani. Creierul fosilizat a fost găsit pe o plajă din apropierea orașului Sussex, Anglia.

Credem că acest nivel de conservare a fost posibil datorită mediului scăzut în emisii de oxigen în care dinozaurul a murit. Țesuturile moi au fost conservate prin minerale și fosfat de fier. De asemenea o tomografie computerizată a arătat faptul că acestea conțin și urme de sedimente, precum și fragmente de frunze, crengi și oase”, a declarat Dr. Alex Liu, paleontolog la Universitatea Cambridge.

creier-dinozaur

Potrivit aceluiași doctor, țesuturile descoperite pot dezvălui informații prețioase cu privire la dimensiunea creierului dinozaurilor. Multă vreme cercetătorii au considerat faptul că aceste vertebrate au avut creierul extrem de mic, însă fără a avea o bază reală de studiu. Ca o comparație, creierul reptilelor care trăiesc astăzi este înconjurat de țesuturi de protecție extrem de groase. Tocmai acest lucru l-au speculat și cercetătorii care considerau că țesutul cerebral al dinozaurilor ar fi fost similar. Însă membranele de protecție ale creierul fosilizat de Iguanodon au o grosime de doar 1 mm. Acest lucru ar sugera faptul că aceste creiere erau mult mai mari decât al reptilelor din zilele noastre.

Dinozaurii au dispărut la sfârșitul perioadei cretacicului, acum circa 65 de milioane de ani. Nu se cunoaște cu exactitate cauza acestei extincții în masă, printre posibile cauze fiind schimbarea temperaturilor globale sau impactul Pământului cu un meteorit uriaș de circa 10 km diametru, undeva în golful Mexicului.

fosilafrr3

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii