Noutăți

A fost descoperit hormonul care permite bacteriilor intestinale să “vorbească” cu creierul. Cât de multe știm cu adevărat despre corpul uman?

Există multe dovezi care leagă funcţionarea creierului de bacteriile intestinale, dar modul în care această relaţie decurge este încă un mister. Acum, o echipă de cercetători a descoperit ceea ce pare a fi un canal de comunicare între microbii intestinului și creier, lucru ce poate explica inclusiv modul în care se dezvoltă autismul.

Cortizolul, numit adesea “hormonul de stres”, ar putea acţiona ca mesager al substanţelor chimice din cap. Aceste substanţe chimice, numite metaboliţi ai creierului sau neurometaboliţi, sunt esenţiale pentru a ajuta creierul să funcţioneze şi să crească.

„Schimbările în neurometaboliți în timpul copilăriei pot avea efecte profunde asupra dezvoltării creierului și este posibil ca microbiomul, sau multitudinea de bacterii, fungi și viruși care locuiesc în intestinul nostru, să joace un rol în acest proces”, explică neurologul Austin Mudd de la Universitatea din Illinois, la Urbana-Champaign.

gut-brain

Pentru a examina eventualele asociaţii între bacteriile intestinului şi compuşii din sânge şi creier, s-au studiat 24 de purcei de o lună care prezintă similitudini puternice cu sugarii umani în ceea ce priveşte intestinul şi dezvoltarea creierului.

Analiza a dat naştere unor legături. Genurile Bacteroides şi Clostridium au prezis concentraţii mai mari ale unei substanţe chimice din creier numite myo-inozitol, în timp ce Butyricimonas a prezis concentraţia de n-acetillaspartat (NAA). Bacteroides a prezis, de asemenea, niveluri mai ridicate de creatină, iar o prezenţă abundentă de bacterii Ruminococcus a fost asociată cu concentraţii mai scăzute de NAA.

Totuși, cercetătorii sunt precauți să nu supraestimeze ipoteza lor, mai ales că această cercetare se bazează pe o analiză statistică concentrată pe purcei, ceea ce nu înseamnă neapărat că același proces de mediere se întâmplă și la oameni.

sursa: https://www.sciencealert.com/cortisol-could-be-how-gut-bacteria-communicates-with-the-brain

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii