Cunoaste lumea

Noutăți

A fost creată prima viețuitoare hibridă complexă cu ajutorul imprimării 3D. Spre ce ne îndreptăm?

  •  
  •  
  •  

O echipă de ingineri de la Harvard au prezentat un animal „BioHybrid ” care seamănă extrem de mult cu o pisică de mare în miniatură. Corpul este moale, subțire, obținut cu ajutorul unei imprimante 3D, iar pentru „a-i da viață”, geneticienii au prelevat și integrat mai multe celule de la șoarecii de laborator. Celulele musculare au fost modificate folosind o tehnică nouă denumită optogenetics, metodă care face ca celulele să devină sensibile la lumină. Acest lucru a făcut ca hibridul să răspundă la lumină atât de bine, încât experții l-au putut ghida printr-un circuit cu obstacole folosind pulsații luminoase puternice și slabe, în mod alternativ.

Robotul, care este de doar câțiva cm, a fost prezentat în revista Science. Conform cercetătorilor, proiectul oferă o nouă oportunitate de a înțelege și combina tehnologia cu biologia, lucru care, spun ei, ar putea duce la dezvoltarea de noi aparate capabile de a ne îmbunătăți sau chiar salva viața. Cercetătorii cred că vom fi capabili în viitor să creăm viermi artificiali care să găsească și să mănânce celulele cancerigene din corp sau părți bionice pentru cei care au suferit accidente.

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: fortune.com/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on A fost creată prima viețuitoare hibridă complexă cu ajutorul imprimării 3D. Spre ce ne îndreptăm?

  1. Titlu de cancan.”Vietuitoarea” aia este ceva organizat dar fara viata.

  2. Toate lucrurile care sunt in timpul lor apar cind cei care pot,stiu si vor, hotarasc asta.Toate aceste lucruri vor prinde viata cind vor avea un,,loc”,un rost si un rol.

  3. Dacă observăm procedeul cum a fost obținut robotul, vom vedea că termenul de ”viețuitoare” este impropriu utilizat.
    Daca luăm o cultură de celule pe care o aranjăm pe o structură tridimensională ce conține diverse circuite electrice cu care interacționează, suntem departe de o formă de viață. E tot o cultură de celule.
    Singura schimbare este inlocuirea efectorului de lucru mecanic dintr-un sistem neviu cu un sistem viu.
    Daca intr-un robot complet electronic, lucrul mecanic este efectuat prin transformarea energiei electrice in energie cinetică si lucru mecanic, in acest caz lucrul mecanic este efectuat prin transformarea energiei chimice in energie cinetică și lucru mecanic.
    Această tehnologie necesită crearea unui mediu sustenabil de viață pentru celule si la prima și la a doua vedere pare neproductiv.
    Intre fenomenul vieții și curentul electric există interacțiuni demult cunoscute. Simplul potențial de membrană prezent în toate celulele vii ne vorbește despre asta. Se pare că așa răspunde materia la prezența vieții, se organizează în sisteme cu echilibru dinamic, pe baza proprietăților electrice ale particulelor.
    În aceste experimente, rațiunea ce coordonează ”roboții” obținuți sunt circuitele electrice preexistente create de om.
    Știm dinainte că la o anumită lungime de undă celula se contractă într-o anumită măsură, iar la alte lungimi de undă are de asemenea un comportament predeterminat.
    Sursa de lumină vine din exterior, așa ca e greu de anticipat cum s-ar putea obține ”in vivo”, (intr-un organism viu), un stimul fotonic controlat. Probabil niste unde electromagnetice, cum sunt și razele x, ce sunt însă parțial nocive pentru celulele vii, în doze mari chiar letale.
    Suntem abia la stadiul cand celula se contractă.
    Putem folosi celule care la un anumit stimul electric eliberează niște enzime, sau niște anticorpi. Sau daca nu celule, ceva capsule autoasamblate din nanoparticule, dar comportamentul lor este inca imprevizibil.
    Problema este că deși suntem vii, natura si originea vieții ne sunt străine.
    Totusi, ideea unei sinteze intre forme de inteligență artificială și sistemele vii rămâne încă un Graal ce țintește nemurirea. (este de dorit la acest nivel de conștiință?)
    Poate că ne-a scăpat din vedere conștiința, și dacă aparent pe Pământ evoluția formelor de viață a culminat cu apariția omului, momentan putem trage concluzia că scopul vieții este apariția conștiinței. Viața nu a căutat neapărat longevitate, deși aceasta poate fi o consecință colaterală a unei conștiințe supraevoluate.
    Poate că de acum, noul ciclu de evoluție este al conștiinței.
    În mod științific ar trebui să investigăm cauzele și consecințele conștiinței. Dar cum, când nu se poate măsura nimic?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii