Noutăți

A fost creat un software care poate “vedea” câteva minute în viitor

Oamenii de știință de la Universitatea din Bonn au dezvoltat o inteligență artificială care poate „vedea” viitorul. Cei drept, doar cu câteva minute înainte ca un lucru să se întâmple, însă cercetătorii susțin că vor îmbunătății lucrurile astfel încât programul computerizat să poate observa evenimente care se vor întâmpla și peste câteva ore.

“Vrem să putem anticipa acțiunile umane cu câteva ore înainte ca acestea să aibă loc, însă până a ajunge la acest nivel trebuie să ne asigurăm că programul este capabil să vadă câteva minute în viitor. Sistemul funcționează destul de simplu: un program de calculator trebuie să vadă ce se va întâmpla în următoarele cinci minute pe baza vizionării primilor pași ai unei activități”, a declarat liderul echipei de cercetare, Jürgen Gall.

Mai exact, au instruit software-ul pentru a anticipa ce ar face mai departe un bucătar, arătându-i o serie de videoclipuri în care oamenii au făcut micul dejun sau o salată. Programul învață mai întâi secvența tipică acțiuni, cum ar fi gătitul, din secvențele video urmărite. Pe baza acestor cunoștințe, poate să prezică exact în situații noi ce va găti bucătarul pe baza comparării acțiunilor urmărite anterior cu pașii pe care îi urmează actualul bucătar.

Pentru noi, acest proces de anticipare a mâncării pe care o prepară un bucătar este un lucru banal. Dacă vedem că o persoană ia un bol și o cutie de cereale, ne așteptăm ca în continuare să ia o cutie de lapte, să toarne laptele în bol și să adauge cereale. Acest mod de gândire, care este firesc, le lipsește însă computerelor. De aceea, inteligențele artificiale trebuie să invețe cum să anticipeze următoarele acțiuni ale unui om. Până în prezent, programul poate intui corect viitorul pentru următoarele 3 minute, iar într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat am putea ajunge să trăim ca în filmul Minority Report, unde niște astfel de inteligențe artificiale erau capabile să  preaîntâmpine crime, jafuri sau alte acțiuni rău intenționate ale oamenilor.

sursa: https://www.sciencealert.com/neural-network-software-predicting-human-actions-future-minutes

sursa: https://www.innovations-report.com/html/reports/information-technology/computer-program-looks-five-minutes-into-the-future.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii