Noutăți

A fost creat un promițător DISPOZITIV DE DEZINFECTARE A APEI, care acționează prin simpla expunere la Soare!

La nivel mondial, există peste 660 de milioane de persoane care, în mod obișnuit, nu au acces la apă potabilă. Din păcate, tratarea apei contaminate bacterian este un proces complex, de durată. De plidă, dezinfectarea apei cu ajutorul razelor ultraviolete poate dura mai mult de 48 de ore.

Cercetătorii de la Stanford University și SLAC National Accelerator Laboratory au inventat un dispozitiv eficient, capabil să rezolve rapid problema agenților patogeni din apă. Are o formă dreptunghiulară, dimensiuni reduse și utilizează lumina solară pentru dezinfectarea apei din vasul în care a fost plasat, în doar 20 de minute.

d

Noul dispozitiv are aspectul unei mici bucăți de sticlă neagră. Suprafața sa este acoperită de către un strat de disulfură de molibden, nanostructurată. Atunci când micul dispozitiv este pus în apă iar vasul este lăsat sub razele soarelui, va fi produs peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Curând, apa oxigenată se disipă în conținutul vasului și cele mai multe dintre microorganismele prezente în apă sunt nimicite.

b

Substanța care îi conferă micului dispozitiv calitățile sale reprezintă un fotocatalizator, care eliberează electroni ce facilitează desfășurarea unor reacții chimice, în apă. Noua invenție poate să dezinfecteze apa, însă nu o va filtra, pentru a fi eliminați și eventualii poluanți industriali.

Mai înainte ca dispozitivul să fie pus la dispoziția publicului, pentru dezinfectarea apei, trebuie stabilit dacă există și bacterii care sunt mai greu de distrus în modul prezentat. În orice caz, este o invenție remarcabilă, mai ales prin viteza cu care sunt eliminate microorganismele patogene și prin modul facil de întrebuințare, fără consum de energie și cu minime eforturi din partea utilizatorului.

e

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: inhabitat.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii