Noutăți

A deslușit Isaac Newton secretele „Tabletei de Smarald”, care i-a fascinat pe alchimiști sute de ani? Află mai multe aici:

Unul dintre cei mai influenți oameni de știință ai secolului al XVII-lea, englezul Isaac Newton, a încercat să deslușească misteriosul text  alchimic al Tebletei de Smarald. Tabula Smaragdina sau „tableta de smarald” i-a fascinant pe alchimiști de sute de ani. Se crede că această tabletă este una dintre cele câteva care conțin informații cu privire la practica alchimiei și secretele universului.

Issac Newton a tradus și încercat să interpreteze un text din Tableta de Smarald aflat în prezent în cadrul Universității Cambridge. Acesta prezintă  de asemenea mai multe detalii despre puterile pe care alchimiștii considerau că le-ar putea obține dacă ar stăpânii informațiile. Astfel, oricine ar decripta textul ar deveni automat stăpân asupra vieții și maestru asupra morții, un fel de ființă supranaturală, un supraom; ar putea face în același timp totul și nimic. Răspunsul din spatele unei astfel de cunoașteri stă, potrivit lui Newton, în spatele cifrei 3, aceasta legând întreg universul: “Trei este marele mister, provine din cel mai mare”.

tabula-1

 

Traducerea lui Issac Newton

1) Acest adevăr fără falsitate, sigur, cel mai sigur.
2) Ceea ce este dedesubt este la fel cu ceea ce este deasupra și ceea ce este deasupra este la fel cu ceea ce este dedesubt pentru a constitui miracolul unui singur lucru.
3) Și cum toate lucrurile au fost create din unul, prin contemplarea lui: astfel toate lucrurile își au nașterea din acest unic lucru prin adaptare.
4) Soarele este tatăl său și luna mama.
5) Vântul l-a purtat în pântec, pământul l-a hrănit.
6) Tatăl tuturor perfecțiunilor din întreaga lume este aici.
7) Forța sau puterea sa este întreagă dacă este convertită în pământ.
7a) Va separa pământul de foc, subtilul de grosier, cu multă pricepere.
8) Ascende de la pământ către cer și apoi iarăși descende către pământ și primește forța lucrurilor superioare și inferioare.
9) Prin aceasta înseamnă că vei avea gloria întregii lumi și astfel toate obscuritățile vor zbura de la tine.
10) Forța sa este deasupra tuturor forțelor, căci disipează fiecare lucru subtil și penetrează fiecare lucru solid.
11) Așa a fost lumea creată.
12) De aici sunt și vin adaptări admirabile și acestea sunt metodele.
13) Astfel sunt numit Hermes Trismegist (de 3 ori încoronat), având cele 3 părți ale filosofiei întregii lumi.
14) Ceea ce am spus despre operația Soarelui este împlinit și încheiat.

sursa: ancient-code.com

sursa: biography.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on A deslușit Isaac Newton secretele „Tabletei de Smarald”, care i-a fascinat pe alchimiști sute de ani? Află mai multe aici:

  1. Pai zi-i asa ,frate!Ca-mi sfarim capul de citeva decenii!Nu am folosit cercul corect si am cam incurcat evenimentele.Soarele de la Sarmisegetuza este asa ceva.Uff!Trei ori trei evenimente-imagine, plus zero…totul are o logica!(ce prosti erau!).Si cum ,,repetitio mater studiorum est”,da capo!Aveau dreptate!Nu poate sa te invete nimeni.Invatarea este o finalitate la care ajungi singur.,,Daca nu pocnesti cu capul in pragul de sus,nu-l vezi pe cel de jos”!(Cum este sus asa-i si jos!Nimic nu este pierdut.)

  2. …inteleg cate ceva pe ici pe colo…este cineva cunoscator si binevoitor sa explice putin traducerea? Multumesc!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii