Noutăți

A ce miroase pe Lună? Ce mirosuri susțin că au simțit astronauții care au pășit pe satelitul natural al Terrei

De la modesta “plimbare lunară” de 2,5 ore a astronauților din cadrul misiunii Apollo 11 și până la adevăratele experimente care au totalizat 22 de ore în cadrul misunii Apollo 17, astronauții au simțit tot felul de mirosuri pe Lună. Astăzi, știința încă încearcă să înțeleagă cu exactitate a ce miroase pe Lună. Într-un articol publicat de Space.com, astronautul misiunii Apollo 17 Harrison “Jack” Schmitt descrie faptul că Luna, satelitul nostru natural, are miros. Potrivit declarațiilor acestuia, mirosul lunii este similar cu praful de pușcă. Buzz Aldrin, astronaut în cadrul misiunii Apollo 11 spune că Luna miroase a cărbune sau cenușă.

“Tot ce pot spune este că impresia instantanee a mirosului tuturor a fost acela a prafului de pușcă, după ce s-a tras cu arma. Mirosul de pulbere a fost probabil mult mai implantat în amintirile noastre decât alte mirosuri comparabile “, a declarat Harrison” Jack “Schmitt, astronaut care a mers pe suprafața lunii în decembrie 1972.

“Mirosea ca un cărbune ars pe Lună, sau ceva asemănător cu cenușa care se află într-un șemineu, mai ales dacă o stropim cu puțină apă. Înainte de a pleca de pe Pământ, praful lunar era considerat de niște alarmiști ca fiind foarte periculos, de fapt piroforic, capabil să se aprindă spontan în aer”, declara Buzz Aldrin, astronaut care a pășit și observat peisajul lunar în cadrul misiunii Appollo 11 din iulie 1969.

luna miros

sursa: https://www.space.com/26932-moon-smell-apollo-lunar-aroma.html

sursa: https://www.popsci.com/article/technology/where-does-moons-smell-come

traducere și adaptarE: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on A ce miroase pe Lună? Ce mirosuri susțin că au simțit astronauții care au pășit pe satelitul natural al Terrei

  1. Cu siguranta au simtit mirosuri, doar au respirat liber, au tras aer in piept din atmosfera lunii!!! Oare cum se propaga mirosul in atmosfera lunii!

  2. tare comentariul tau remus! haha!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii