Noutăți

A avut planeta Ceres un ocean global în trecutul său? Posibilele rămășițe ale acestuia, conform studiilor efectuate de NASA

Mineralele care conțin apă sunt răspândite pe Ceres, sugerând că planeta pitică ar fi putut avea un ocean global în trecut. Unde a dispărut acest ocean? Ar putea avea Ceres apă lichidă astăzi? Două studii noi ale misiunii Dawn a NASA au aruncat o lumină nouă asupra acestor întrebări. Cei de la NASA au descoperit faptul că în crusta lui Ceres există un amestec de gheață, săruri și materiale hidratate care au fost supuse unei activități geologice anterioare, această crustă reprezentând rămășițele acelui vechi ocean. Cel de-al doilea studiu sugerează că există un strat mai moale, ușor deformabil, sub suprafața rigidă a lui Ceres, lucru ce ar putea însemna faptul că sub stratul de la suprafață există lichid rezidual rămas din acest ocean.

Ceres este activă din punct de vedere geologic, sau a fost în trecutul recent. Trei cratere – Occator, Kerwan şi Yalode şi muntele înalt solitar Ahuna Mons, sunt asociate cu anomalii gravitaţionale, adică aceste patru locaţii pot fi asociate cu structuri subterane.

Densitatea crustei este relativ scăzută, mai apropiată de cea a gheţii decât a pietrelor. Cu toate acestea, gheaţa este prea moale pentru a fi componenta dominantă a crustei puternice a lui Ceres.

Crusta este probabil un amestec de gheaţă, săruri și roci. Această structură este de 100 până la 1000 de ori mai puternică decât gheaţa, dar are aproape aceeaşi densitate.

“Din ce în ce mai mult, aflăm că Ceres este o lume complexă și dinamică care ar fi putut găzdui în trecut o cantitate foarte mare de apă lichidă, apă care se poate găsi și acum în subteran”, a declarat Julie Castillo-Rogez, cercetător de proiect Dawn și co-autor la studiile efectuate la Laboratorul de Propulsie Jet al NASA, Pasadena, California.

pia22083_figa_main

sursa: https://www.nasa.gov/feature/jpl/dawn-finds-possible-ancient-ocean-remnants-at-ceres

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on A avut planeta Ceres un ocean global în trecutul său? Posibilele rămășițe ale acestuia, conform studiilor efectuate de NASA

  1. Ceres,Pallas,Juno,Vesta…sunt clasificate ca si sateliti(asteroizi,dupa altii,adica pietroaie!).Ma rog,apa exista cumva,chimic,intr-o multitudine de substante si poate rezulta ca un produs de reactie.Berzelius,spunea:,,substantele organice iau nastere in plante sub actiunea unor forte ideale(vitale)”.O fi uitat cevaaa…le-o fi incurcat si inversat…treaba lui!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii