Noutăți

A apărut un nou studiu științific destinat experiențelor de MOARTE CLINICĂ. Ce au descoperit oamenii de știință?

  •  
  •  
  •  

Nimeni nu știe cu certitudine ce se întâmplă când vom muri, dar mulți oameni au relatări interesante despre ceea ce au experimentat în timp ce erau în moarte clinică. Persoanele care au avut o experiență de acest tip, de obicei, raportează amintiri foarte bogate și detaliate despre eveniment. Deși astfel de experiențe pot avea forme diferite, unele dintre fenomenele comune includ o lumină strălucitoare, un tunel și o experiență extra-corporală. Noua cercetare, publicată în Frontiers in Human Neuroscience, a analizat cât de frecvente și în ce ordine apar aceste elemente comune în fiecare dintre relatările celor care au trecut printr-o astfel de experiență.

Pentru a examina distribuția și cronologia diferitelor experiențe de acest tip, cercetătorii au colectat și analizat relatările scrise a 154 de persoane care au fost martorele unei astfel de treceri. Aceștia au descoperit că, în medie, o persoană experimentează aproximativ 4 fenomene diferite în timpul unei experiențe apropiate de moarte. Caracteristicile cele mai frecvent raportate au fost senzația de liniște (80% dintre participanți), observarea unei lumini strălucitoare (69%) și o întâlnirea cu spiritele / alți oameni (64%). În ceea ce privește cronologia, s-a descoperit că o treime dintre subiecți (35%) au trăit o ieșire în afara corpului ca primă caracteristică a experienței.

„Acest lucru sugerează că experiențele prin care trec cei aflați în moarte clinică par a fi declanșate în mod regulat de un sentiment de detașare de corpul fizic și se încheie atunci când se întorc în corpul nostru. Constatările noastre sugerează că experiențele de acest tip nu pot conține toate elementele și elementele nu par să apară într-o ordine fixă. În timp ce experiențele apropiate de moarte pot avea un caracter universal, astfel încât acestea să poată prezenta caracteristici comune suficiente pentru a aparține aceluiași fenomen, am observat totuși o variabilitate temporală în cadrul distribuției caracteristicilor raportate”, susține cercetătoarea Charlotte Martial.

Aceste constatări sugerează că ordinea în care se produc diferite tipuri de experiențe de acest tip pot fi particlare. Cu alte cuvinte, Martial și colegii ei tind să creadă că fiecare experiență de acest tip este unică, în funcție de fiecare individ.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170726102934.htm

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu

VIAȚA DUPĂ PRAGUL MORȚII – cu Dumitru Constantin Dulcan:


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii