AIM radionica curs online

Noutăți

A apărut un dispozitiv revoluționar, ce poate produce apă potabilă chiar și în deșert, folosind numai energia solară!

Un nou dispozitiv, de dimensiunile unei căni de cafea, poate produce apă potabilă chiar și în  cele mai aride regiuni ale lumii, folosind doar energia solară. Volumul de apă care echivalează cu o cutie de cola poate fi obținut în doar 60 de minute, cu acest aparat. Pe parcursul unei zile, dispozitivul poate genera toată cantitatea de apă de care are nevoie o persoană, pentru a supraviețui în căldura uscată a unui deșert.

Aparatul este doar un prototip, însă după ce va fi lansat în producție va ajuta la suplimentarea proviziilor de apă în regiuni aride, precum Orientul Mijlociu sau Sahara. Precedentele dispozitive necesitau o umiditate a aerului de peste 50% pentru a genera o cantitate satisfăcătoare de apă. Noul aparat extrage cantități deloc neglijabile de apă și din aerul ce nu prezintă decât o umiditate de circa 20%.

b

Materialele spongioase, cum ar fi gelul de dioxid de siliciu („silica gel”) poate extrage umiditatea din atmosferă, chiar și în mediile uscate, cum ar fi deșertul. Dar materialele de acest tip acumulează apa cu încetineală și sunt necesare cantități mari de energie pentru eliminarea apei din material.

Noul dispozitiv conține un material revoluționar, ce înlătură aceste neajunsuri. Este o combinație de atomi metalici și molecule organice, ce formează o rețea spongioasă, microscopică, care captează moleculele de apă din atmosferă. Cu ajutorul unui sistem de răcire, apa captată este adusă sub formă lichidă și stocată într-un rezervor.

2/3 din populația planetară se confruntă cu deficitul de apă potabilă. Dar atmosfera este o sursă extrem de bogată de apă. În atmosfera planetei noastre este prezentă, în orice moment, o cantitate de apă care echivalează cu 5 miliarde de bazine olimpice, sub formă de vapori.

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencenews.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii