Noutăți

9 Martie: Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, a celor ce au luptat pentru credință și pentru demnitatea poporului român

Ziua de 9 martie este, în urma unei legi publicată în decembrie 2011, „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști” și coincide, deloc întâmplător, cu data pomenirii celor 40 de Mucenici. Din acest motiv, în unele dintre bisericile ortodoxe au fost săvârșite slujbe de pomenire ale celor care au avut de suferit, pentru crezul lor, în perioada comunismului ateu „apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român”. Cine a citit, în trecut, cărți precum „Jurnalul Fericirii” sau „Mărturisiri din mlaștina disperării”, știe cât au avut de îndurat acești oameni pe care azi îi numim „foștii deținuți politici”, pentru idealurile lor și pentru faptul că nu s-au supus cotropitorului bolșevic și cozilor sale de topor.

Cine a avut posibilitatea de a-i cunoaște direct pe unii dintre foștii întemnițați pe motive politice, a descoperit deținători discreți ai unor veritabile tezaure sufletești. Printre sutele de mii de deținuți politici s-au numărat nume foarte cunoscute sau mai puțin știute: Mircea Vulcănescu, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu, Iustin Pârvu, Gheorghe Arsenescu, Ernest Bernea, Arsenie Boca, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Liviu Brânzaș, Tache Rodas, Elisabeta Rizea, Arsenie Papacioc, Aspazia Oțel Petrescu, Nicolae Steinhardt, Purcărea Nicolae și mulți alții. Indiferent de ideile și doctrinele politice susținute, toți au fost caracterizați de puternicele convingeri anticomuniste. În închisori, în minele de uraniu sau la Canal, au avut de îndurat dureri fizice și chinuri sufletești greu de imaginat de către un om care a dus o viață normală.

De exemplu, Experimentul Pitești, în care victimele erau transformate în torționari, a fost cel mai cumplit sistem de spălare a creierelor din Europa răsăriteană, căruia cu greu îi poate fi găsit un echivalent la nivel mondial, prin ororile, bătăile și umilințele suferite de către victime. Unii dintre deținuți au reușit să supraviețuiască, prin credință, până când a venit vremea să pășească în afara zidurilor reci ale temnițelor. Alții s-au stins în acel univers concentraționar, fără a renunța la ideile lor, în vreme ce alții au căzut, părăsind condiția umană și devenind cumpliți torționari, dar totuși au reușit să-și revină, să se ridice, tot prin credință.

Astăzi, când minți diabolice doresc să ne impună comunismul de tip nou la nivel global, sub forma marxismului cultural și a restrângerii libertății de exprimare sub pretexte cusute cu ață albă, evocarea ideilor și a faptelor foștilor deținuți politici anticomuniști din România reprezintă un act de rezistență, de igienă sufletească și un exercițiu de fortificare a conștiinței și memoriei istorice.

Foștii deținuți politici reprezintă exemple de dârzenie, corectitudine, dăruire și credință nezdruncinată în triumful binelui și adevărului!

7

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on 9 Martie: Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, a celor ce au luptat pentru credință și pentru demnitatea poporului român

  1. Acest partid, ma refer la partidul comunist desigur, ar trebui facut raspunzator pentru genocidul impotriva romanilor.
    Iliescu insa indraznea sa vorbeasca despre valorile comunismului. Care valori?

  2. Alaturi de Ernest Bernea cred ca poate fi mentionat si fiul acestuia, Horia Bernea, care parca s-a stins cam prea repede dupa ce a indraznit si a reusit sa refaca Muzeul Taranului Român (bineânteles, evacuând, mai intâi, odioasele exponate ale Muzeului Partidului Comunist).

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii