Noutăți

Vinurile de la Statiunea de Cercetare Pietroasa – vinuri universitare

Vinurile de la Statiunea de Cercetare Pietroasa – vinuri universitare

     Stațiunea de Cercetare Pietroasa a luat naștere în 1893, fiind prima stațiune de acest fel din România. Principalul motiv pentru care s-a luat decizia înființării unei astfel de unități a fost acela de a reface viticultura din Podgoria Dealu Mare decimată de filoxera.

     În prezent, la Pietroasa, găsim clădiri ce respectă arhitectura perioadei în care a fost construită. Piatra de pe Dealul Istrița este principalul material ce s-a folosit la ridicarea complexului de vinificație început în jurul anului 1940. Cele peste 130 de ha cultivate cu viță-de-vie sunt vinificate și depozitate ulterior în pivnița și hruba stațiunii ce se află la 6 metri sub pământ. Acest lucru crează condiții optime naturale pentru păstrarea vinurilor. Istoria fiecărui butoi, perete renovat sau vin pus la învechit este păstrată și transmisă mai departe prin diferite căi pentru a se asigura conservarea a tot ceea ce înseamnă Pietroasa.. Totodată, acolo unde este nevoie și se integrează în peisaj, tehnologia modernă își face apariția pentru a da o mână de ajutor în producerea vinurilor.

     Sortimentul de la Pietroasa este destul de variat și satisface gusturile tuturor consumatorilor de vin. Vinurile DOC sunt atent vinificate din strugurii selectați de către cei care pun la dispoziția stațiunii toate cunoștințele acumulate în timpul cercetărilor ce au avut loc de-a lungul anilor. Aceste vinuri oferă consumatorilor prin caracteristicile organoleptice ale fiecărui soi vinificat, o bună parte din principalii factori ai micro-climatului unic din Centrul viticol Pietroasa care sunt imprimați în fiecare boabă de strugure. Condițiile de mediu de la stațiune oferă strugurilor posibilitatea de a acumula arome și alți compuși chimici ce duc la obținerea unor vinuri de calitate.

     Stațiunea de Cercetare Pietroasa și Centrul viticol Pietroasa sunt recunoscute de către toți pasionații de vin sau cercetătorii din întreaga țară, ca fiind o zonă deosebit de favorabilă pentru obținerea vinurilor aromate. De aceea, putem spune că emblema stațiunii este Tămâioasa românească. Acest soi care acumulează în unii ani peste 300 g/l zahăr poate fi vinificat atât în sec, cât mai ales în dulce. Vinurile dulci din Tămâioasă românească sunt vinuri de culoare galben aurie după ce sunt maturate în butoaie de stejar, arome complexe de stafide, migdale sau miere de albine și destul de corpolent. Asociat cu deserturi făcute în casă, este combinația perfectă pentru a te bucura de aromele inconfundabile ale acestui vin.

     Asemănător cu Tămâioasa românească este și Busuioaca de Bohotin. Arealul de cultură al acestui soi se regăsește, cu aproximație, în cel al Tămâioasei. Mergând pe același stil de vinificație, Busuioaca de Bohotin oferă arome inconfundabile de trandafir, busuioc sau tămâie. Gustul acestui vin este destul de greu de înțeles, însă acest lucru îi oferă un mister ce-l face mai apreciat în rândul consumatorilor de vinuri aromate.

     Pe langă aceste soirui ce aduc renume stațiunii, exista și soiuri pentru vinuri albe și roșii seci din sortimentul național sau mondial care dau rezultate excepționale. Feteasca albă, Feteasca regală și Riesling-ul italian oferă vinuri albe cu gust echilibrat, arome florale intense, lejere, plăcute și destul de coroplente. Feteasca neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon dau vinuri roșii cu arome discrete de mirodenii, extractive, aciditate destul de ridicată pentru acest areal și personalitate gustativa.

     Turismul viti-vinicol a devenit un trend care urmează o curbă ascendentă în ultima perioadă. Potențialul oenoturistic al stațiunii și al Centrului viticol Pietroasa este exploatat pentru a aduce cât mai mulți turisti în zonă. Astfel, se promovează consumul de vin și se pun în evidență diferite elemente din cramă și vie pentru a le arăta celor care calcă pragul la stațiune cum este produs vinul. Pietroasa oferă vizitatorilor un tur al cramei în care aceștia pot afla istoria stațiunii, pot vedea elementele de arhitectură, sculpturile din piatră, detalii despre fluxul tehnologic și pot degusta vinurile.

     Toate aceste vinuri pot fi achiziționate direct de la Stațiunea de Cercetare Pietroasa sau din magazinele aflate în aproape toate județele din țară. Lista acestor magazine se află disponibilă pe site-ul www.pietroasaveche.usamv.ro sau la numarul de telefon 0786716825 unde puteți afla mai multe informații.

Ing. Baniță Cornel Daniel

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii