Noutăți

Oamenii de știință susțin că au găsit o cale de a face un obiect invizibil ochiului uman

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știința de la National Institute of Scientific Research (INRS) din Montreal, Canada, au creat un dispozitiv capabil să modifice frecvența undelor de lumină care interacționează cu un obiect, făcându-l aproape invizibil ochiului uman. Spectrul electromagnetic conţine toate radiațiile electromagnetice din Univers, de la radiațiile cu lungime de undă mică, cum ar fi radiaţia gamma şi radiaţia X, până la radiațiile cu lungime de undă mare, precum undele radio. Spectrul vizibil, care este denumit uneori şi „spectrul optic”, reprezintă un domeniu al spectrului electromagnetic ce poate fi detectat de ochiul uman fără mijloace ajutătoare. Radiațiile electromagnetice din acest domeniu de lungimi de undă se numesc lumină vizibilă. În condiții obişnuite ochiul uman percepe în aer lungimile de undă din domeniul de frecvențe 380 nm (violet) -750 nm (roşu).

„Lucrarea noastră reprezintă un progres în ceea ce priveşte obţinerea invizibilității”, a declarat José Azana, autorul principal al studiului.

Unele surse de radiaţii electromagnetice emit energie pe mai multe frecvențe. Acestea sunt denumite surse de bandă largă, iar Soarele este un exemplu în acest sens. Când “vedem” un obiect, de fapt observăm interacțiunea dintre aceste unde electromagnetice și ochiul nostru. Atunci când lumina de la Soare ajunge pe o mașină albastră, aceasta reflectă radiaţia electromagnetică având frecvența corespunzătoare culorii albastru, în timp ce toate celelalte unde electromagnetice având o frecvenţă diferită de cea a culorii albastru trec, pur și simplu, prin obiect. În consecinţă, ochii noștri detectează lumina de culoare albastră care este reflectată, permițându-ne să vedem mașina care este albastră.

Mantia de invizibilitate creată de cercetătorii INRS se bazează tocmai pe această proprietate a interacţiunii dintre lumină şi un obiect. Iată cum ar funcționa fenomenul pentru crearea invizibilității unei mașini de culoare verde… Pentru ca acest obiect să devină “invizibil” pentru ochiul uman, cercetătorii au folosit un filtru special conceput pentru a schimba, temporar, frecvențele corespunzătoare luminii de culoare verde din spectrul de bandă largă care ajunge pe obiect în frecvenţe corespunzătoare luminii de culoare albastră. Ulterior, cercetătorii au folosit un alt filtru pentru a schimba aceste frecvențe în frecvenţe corespunzătoare pentru culoarea verde, dar pe partea cealaltă a obiectului.

Momentan, dispozitivul de invizibilitate creat de canadieni este capabil să funcționeze doar dacă este privit dintr-o anumită direcție, însă Azana și colegii săi susțin, teoretic, că prin această metodă s-ar putea face un obiect invizibil din orice direcție este privit, motiv pentru care cercetarea continuă și în prezent.

sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-think-they-ve-found-a-way-to-make-an-object-invisible-from-every-angle?perpetual=yes&limitstart=1

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii