Noutăți

70 de ani de la bombardamentul nuclear de la Nagasaki

La trei zile după Hiroshima, Nagasaki comemorează azi atacul nuclear care a distrus acest oraș din vestul Japoniei și a ucis aproximativ 74.000 de persoane în urmă cu 70 de ani, transmite agenția AFP.

Atomic-327586
La 9 august 1945, la ora 11.02, explozia atomică a distrus 80% din clădirile din Nagasaki, printre care celebra sa catedrală Urakami, situată la 500 de metri de punctul impactului.

Comunicatul transmis de agerpres, relatează că azi, exact la aceeași oră (02.02 GMT), populația din Nagasaki a păstrat un minut de tăcere, în timp ce clopotele și sirenele au răsunat în întreg orașul, vechi nod al schimburilor comerciale dintre Japonia și străinătate și oraș cunoscut pentru importanta sa comunitate creștină.

Numit “Fat Man”, dispozitivul exploziv cu plutoniu era destinat să fie aruncat deasupra orașului Kokura (la nord de Nagasaki), unde se afla o importantă fabrică de armament. Condiții meteorologice nefavorabile au forțat bombardierul american B-29 să își schimbe ținta.

_84767477_028495320-1
Cu trei zile înainte, o primă bombă atomică — “Little Boy” — a făcut 140.000 de morți la Hiroshima (vest). Aceste două bombardamente au constrâns Japonia să capituleze și au pus capăt Războiului din Pacific.

În decembrie 1967, guvernul nipon și-a luat angajamentul solemn să nu fabrice, să nu dețină ori să lase să intre pe teritoriul său arme nucleare.

Orașele devastate Hiroshima și Nagasaki încearcă prin ceremonii și campanii împotriva armelor nucleare să perpetueze amintirea acestor dezastre, chiar dacă supraviețuitorii celor două bombardamente dispar de-a lungul anilor.

Wider Image: Hiroshima And Nagasaki - After The Atomic Bombfoto: sus – The Nagasaki Medical College după bombardamentul din 9 august 1945, și (jos) în 31 iulie 2015.

sursa: agerpres; foto: bbc, express.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii