Noutăți

556 de ani de la atestarea Bucureştiului

Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459, când prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Țepeș scutește de dări și întărește dreptul de proprietate al unor locuitori. Documentul, foarte deteriorat, a fost descoperit în jurul anului 1900. Vlad Țepeș petrece patru din cei șase ani de domnie „în cetatea București”, preferând-o reședinței Târgoviște.

documentPrima atestare documentară a Bucureștiului

În timpul domniei lui Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș, 18 din cele 25 de documente care au înscris pe ele locul de unde au fost emise sunt din Cetatea de Scaun București.

Writ_of_the_Wallachian_voivode_Radu_cel_Frumos_from_14_October_1465Hrisovul lui Radu cel Frumos dat în Cetatea de Scaun a Bucureştilor, 14 octombrie 1465

Mircea Ciobanu în timpul domniei sale ridică un palat domnesc numit mai tîrziu Curtea Veche; în 1558-1559 în curtea domnească se construiește o biserică, cea mai veche construcție păstrată în forma sa originală iar în 1562 se ridică și biserica Sf. Gheorghe cunoscută ca Sf. Gheorghe-Vechi sau „cel românesc” după ce Constantin Brâncoveanu construiește în 1707 Sf. Gheorghe-Nou sau „cel grecesc”.

3_curtea_veche
Orașul se dezvoltă continuu iar din secolul al XVII-lea se întinde și pe malul drept al Dâmboviței; în partea de vest se întinde până în zona Cișmigiu iar în est până la intersecția Căii Moșilor cu Hristo Botev de astăzi. În 1563 este menționat „pazarul” (de la turcescul bazar), piața Bucureștiului situată în apropierea Curții domnești.

Historical_Bucharest_CoA_1868Stema orașului București în 1868.

Primăria  Capitalei organizează un maraton de evenimente cu ocazia împlinirii a 556 de ani de la atestarea documentară a oraşului. Astfel, în weekend-ul 18-20 septembrie, în centrul oraşului, vor avea loc concerte de muzică alternativă, folk, electronică, muzică simfonică, târguri tematice, animaţii proiectate, jocuri de laser şi sunet şi  unul dintre cele mai impresionante spectacole de video-mapping din lume – iMapp Bucharest (Piaţa Constituţiei, iMapp Bucharest 2015);  în Centrul Istoric va avea loc Noaptea Albă a Bucureştiului; la Gara Băneasa va avea loc spectacolul Sound & Vision – Festival de Muzică Alternativă; în Parcul Cişmigiu va fi amenajat Kid’s City; în Parcul Herăstrău – Intrarea Charles de Gaulle – Poveşti de Bucureşti.

afis-iMapp-Bucharest-2015surse: wikipedia, Palatul Voevodal Curtea Veche, hotnews


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on 556 de ani de la atestarea Bucureştiului

  1. Pitica Augustin // 19 septembrie 2015 at 20:38 // Răspunde

    Si pentru ca este direct legat, va invit la festival in incinta muzeului, la o saptamana de la atestare

    Va asteptam

    https://www.facebook.com/events/898170530276988/permalink/908410785919629/

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii