Noutăți

50 de milioane de locuinţe din China nu sunt ocupate

  •  
  •  
  •  

Potrivit Agerpres, un studiu ce urmează a fi publicat în curând arată că aproximativ 22% din stocul de locuinţe urbane din China nu sunt ocupate, ceea ce înseamnă peste 50 de milioane de locuinţe, potrivit profesorului Gan Li, care a coordonat acest studiu derulat la nivel naţional, informează Bloomberg. Oficialii chinezi se tem de un scenariu în care proprietarii locuinţelor neocupate se vor îngrămădi să vândă, în momentul în care vor apărea fisuri pe piaţa imobiliară, ceea ce va duce la prăbuşirea preţurilor. Cele mai recente date sugerează, de asemenea, că eforturilor Beijingului de a limita speculaţiile pe piaţa imobiliară nu au dat rezultate.

“Nu există nicio altă ţară cu un asemenea grad ridicat de locuinţe vacante. În cazul în care vor apărea fisuri pe piaţa imobiliară, aceste locuinţe vor fi scoase la vânzare ceea ce va lovi China ca un val de inundaţii”, susţine Gan Li, profesor la Universitatea de Finanţe şi Economie din Chengdu.

Mii de cercetători s-au răspândit anul trecut pe întreg teritoriul Chinei pentru realizarea sondajului gospodăriilor din China, care este coordonat de Gan Li de la de Finanţe şi Economie din Chengdu. Potrivit lui Gan Li, rata locuinţelor vacante, care exclude locuinţele ce urmează a fi vândute de dezvoltatori, nu a suferit modificări faţă de anul 2013, când se situa la 22,4%. Sondajul din 2013 a arătat că în China există 49 de milioane de locuinţe vacante, iar Gan Li susţine că în prezent numărul este “cu siguranţă de peste 50 de milioane de unităţi”.

Casele de vacanţă şi locuinţele părăsite ale celor care au plecat să caute un loc de muncă în altă parte sunt o parte din proprietăţile vacante însă achiziţiile de locuinţe pentru investiţii sunt principalul factor care menţine rata locuinţelor vacante la un nivel atât de ridicat, subliniază Gan Li. Aceasta în pofida măsurilor introduse la nivel naţional erau destinat să descurajeze achiziţionarea mai multor locuinţe.

O soluţie pe care Guvernul de la Beijing ar putea să o utilizeze este taxa pe proprietăţile vacante pentru a soluţiona această problemă, însă o astfel de taxă nu pare iminentă. La rândul său, Kaiji Chen, care a lucrat la un studiu dedicat bulei speculative de pe piaţa imobiliară chineză, subliniază că există un cost economic al locuinţelor neocupate pentru că acestea frânează oferta, ceea ce pune noi presiuni asupra preţurilor şi îi scoate de pe piaţă pe tinerii cumpărători.

Un exemplu de casă locuinţă neocupată este o vilă de la marginea Shanghai-ului deţinută de Natalie Feng, 27 de ani. Vila de două etaje a fost cumpărată de părinţii lui Natalie Feng în ideea de a fi folosită în weekend, însă în prezent este neocupată cea mai mare parte a timpului. “Pentru fiecare week-end petrecut aici trebuie mai întâi să conducem timp de oră şi să facem curăţenie timp de o jumătate de zi”, spune Feng care şi-ar fi dorit ca părinţii să nu îi fi cumpărat această vilă pentru că acum dacă va dori să îşi cumpere un alt apartament va trebui să plătească un avans mai mare. Știre AGERPRES


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii