Noutăți

5 obiceiuri care ne fac la fel de mult rău ca și fumatul, potrivit științei. E bine să știi!

  •  
  •  
  •  

Singurătatea – Trăirea vieții pe reţelelor sociale și scăderea numărului relaţiilor interpersonale amplifică în timp însingurarea. Cu cât mai mult timp petrecem în fața calcualtorului cu atât mai greu ne este să acceptăm în viața noastră o anumită persoană, cu bune și cu rele. Conform specialiştilor, acest stil de viaţă reprezintă în prezent o adevărată “epidemie” la nivel mondial. Julianne Holt-Lunstad, profesoară de psihologie la Brigham Young University, a constatat în urma unui într-un studiu publicat în anul 2010 că singurătatea reducere durata de viață cu cea provocată de fumatul a 15 ţigări pe zi.

Sedentarismul – Într-un studiu din anul 2014 oamenii de știință au constatat că sedentarismul crește riscul declanşării anumitor forme de cancer. Cercetătorii au utilizat datele de la 4 milioane de persoane privind timpul petrecut în faţa televizorului, programul de muncă și timpul destinat călătoriilor. Astfel, s-a constatat că persoanele sedentare, care stau mult timp pe scaun, sunt mai expuse riscului de a suferi de cancer de colon, endometrial și pulmonar.

Odihna insuficientă – Trăim într-un ritm din ce în ce mai alert, suntem mai mereu preocupați de cariere, bani și lucruri materiale, care ne diminuează timpul în care ne lăsăm corpul și sufletul să se odihnească. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor consideră privarea de somn o adevărată problemă de sănătate publică, deoarece doar în SUA aproximativ 50-70 de milioane de oameni suferă de tulburări de somn. Profesorul Valery Gafarov de la Organizația Mondială a Sănătății a arătat în anul 2015 că o durată insuficientă a somnului înseamnă un risc crescut de accident vascular cerebral și infarct miocardic, un efect similar fiind constatat în cazul fumătorilor. „Somnul insuficient ar trebui să fie considerat un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, alături de fumat, lipsa de activitate fizică și alimentaţia deficitară”, a declarat Valery Gafarov.

Bronzarea Artificială – Mersul la saloanele de înfrumusețare, în special la solariile artificiale, şi expunerea prelungită la radiaţiile solare ultraviolete pot fi chiar mai periculoase pentru sănătate decât fumatul. În anul 2014, în urma unor studii efectuate la nivel global, a fost demonstrat faptul că numărul cazurilor de cancer de piele provocate de bronzarea la solar este mai mare decât numărul cazurilor de cancer pulmonar provocate de fumat.

Dietele nesănătoase – Consumul de zahăr şi alimentele procesate cu un conținut ridicat de grăsimi saturate pot declanşa numeroase boli, numărul deceselor provocate de acestea fiind comparabil, dacă nu chiar mai mare, cu numărul deceselor provocate de fumat. În anul 2016, cercetătorii care studiază rata mortalităţii asociată unei alimentaţii nesănătoase au concluzionat că numărul deceselor provocate de alimentaţia nesănătoasă este mai mare decât numărul deceselor cauzate de alcool, droguri, contacte sexuale neprotejate și tutun la un loc.

sursa: https://www.sciencealert.com/5-little-known-things-that-are-deadly-smoking-lonely-sitting-tanning

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii