Noutăți

4 invenții antice ce au sfidat cunoașterea din vremea lor. Ce descoperiri arheologice rămân o enigmă (Foto)

  •  
  •  
  •  

Tehnologia avanseaza intr-un ritm accelerat, insa unele inventii sfideaza vremurile. Fie ca vorbim de un robot construit inainte sa existe calculatoare sau circuite sau de un sistem de incalzire centrala capabil sa incalzeasca un intreg palat construit in Grecia antica, unele descoperiri arheologice demonstreaza inventivitatea si imaginatia stramosilor nostri.

Sistem de incalzire centrala – 2700 – 1400 iHr. O tehnologie comuna in tarile dezvoltate, incalzirea centrala nu reprezinta o noutate atat de mare pe cat credem. Civilizatia minoica de pe insula Creta a avut una dintre cele mai mari inovatii a lumii antice.

Palatul din Cnossos, actual unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume, era incalzit printr-un sistem format din constructii cilindrice cu un acoperis semicircular.

Corpurile cilindrice erau pozitionate sub podea si, atunci cand erau alimentate, puteau incalzi intreaga structura masiva, potrivit brightside.me.

Robotul lui Leonardo da Vinci – secolul 14

Abia in 1950 a fost descoperit planul inventatorului da Vinci, in care descria un robot. Acesta avea infatisarea unei armuri germane de cavaler si era capabil sa isi miste mainile, sa isi deschida si inchida gura si chiar sa se si aseze in scaun. Robotul se putea misca datorita unui sistem de scripeti si cabluri si era prezentat la petrecerile nobililor din acea perioada, potrivit bbc.com.

Dușul vertical – 200 iHr

Primele dusuri verticale au fost descoperite în situl arheologic Pergamon, ceea ce a fost, in trecut, un oras din Grecia antica, dar acum se afla pe teritoriul Turciei. Sistemul era construit pe 7 etaje.

Arma chimica antica – 256 dHr

Ramasitele a 19 centurioni romani au fost descoperite intr-un tunel din Dura-Europos, Siria. In conflict cu armata persana, centurionii au patruns in tunel pentru a proteja orasul, insa au intalnit un inamic pe care nu il puteau infrange cu armele lor.

Armata persana a folosit, pentru prima oara in istorie, o arma chimica. Centurionii au murit din cauza intoxicatiei cu dioxid de sulf, potrivit  sciencedaily.com.

Sursa: Digi World


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on 4 invenții antice ce au sfidat cunoașterea din vremea lor. Ce descoperiri arheologice rămân o enigmă (Foto)

  1. 19 centurioni ? E ca si cum ai zice 19 locotenenti. Nu umblau impreuna. Fiecare avea 100 de oameni. Poate 19 legionari.

  2. Alea sunt doar cateva dintre inventiile trecutului antic. Pe Discovery History era o emisiune care cerceta acest subiect numita “Ancient Discoveries”. Joseph Needham a scris o adevarata enciclopedie despre stiinta si inventiile chinezilor care au fost cu secole sau chiar milenii inaitea vremii lor si lista poate continua!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii