Noutăți

38 de ani de la apariția primului telefon mobil din lume

  •  
  •  
  •  

În primele etape ale ingineriei radiofonice a fost prevăzut un serviciu de telefonie mobilă radio portabil. În 1917, inventatorul finlandez Eric Tigerstedt a depus un brevet pentru un „telefon pliabil de buzunar cu un microfon din carbon foarte subțire”.

Primii predecesori ai telefoanelor mobile includeau comunicații radio analogice de la nave și trenuri. Cursa pentru crearea de dispozitive telefonice cu adevărat portabile a început după cel de-al doilea război mondial, dezvoltările avându-se loc în multe țări.

Progresele în telefonia mobilă au fost urmărite în „generații” succesive, începând cu serviciile de primă generație zero (0G), cum ar fi serviciul de telefonie mobilă Bell System și succesorul său, serviciul de telefonie mobilă îmbunătățit.

Aceste sisteme 0G nu erau celulare, suportau puține apeluri simultane și erau foarte scumpe.

Dezvoltarea tehnologiei de integrare pe scară largă (LSI) a metal-oxid-semiconductorilor (MOS), a teoriei informației și a rețelei celulare a dus la dezvoltarea comunicațiilor mobile la prețuri accesibile și a dispozitivelor precum telefonul auto.

Primul telefon mobil portabil a fost demonstrat de John F. Mitchell și Martin Cooper de la Motorola în 1973, folosind un receptor cu o greutate de 2 kilograme.

Prima rețea comercială celulară automată (1G) analogică a fost lansată în Japonia de Nippon Telegraph și Telephone în 1979. Aceasta a fost urmată în 1981 de lansarea simultană a sistemului de telefonie mobilă nordică (NMT) în Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Mai multe alte țări au urmat apoi la începutul până la mijlocul anilor 1980. Aceste sisteme de primă generație (1G) ar putea suporta mult mai multe apeluri simultane, dar ar folosi în continuare tehnologia celulară analogică.

În 1983, DynaTAC 8000x a fost primul telefon mobil portabil disponibil în comerț.

Foto Wikipedia

Motorola DynaTAC 8000X. În 1983, a devenit primul telefon mobil portabil disponibil în comerț; Martin Cooper de la Motorola, prezentat aici într-o reconstituire din 2007, a făcut primul apel publicitar portabil pe un telefon prototip DynaTAC la 3 aprilie 1973.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii