Noutăți

Van Gogh și teoriile despre boala psihica de care suferea

  •  
  •  
  •  

Sute de doctori și psihiatrii au încercat să descopere boala de care suferea pictorul olandez Van Gogh. Următoarele sunt unele dintre cele mai probabile diagnostice mentale și fizice.

Epilepsie

Van Gogh avea crize despre care doctorii, inclusiv Dr. Felix Rey și Dr. Peyron, cred că erau cauzate de epilepsia cu localizare în lobul temporal. Van Gogh s-a născut cu o leziune pe creier, fapt despre care doctorii credeau că a fost înrăutățit de utilizarea în exces a absintului, ceea ce a dus la agravarea simptomelor epilepsiei. Dr. Gachet, un alt medic al lui Van Gogh, se pare că i-a prescris pictorului digitalis, medicament care poate avea la unii efectul că încep să vadă totul în galben sau cu pete galbene. Acesta poate fi unul dintre motivele care au făcut ca artistul să iubească această culoare.

vincent_van_gogh_old_man_sorrow_canvas_print_24-240x300

Tulburare bipolară

Mulți cred că mania era o tulburare prezentă în viata artistului, lucru dovedit de episoadele de entuziasm extrem și dedicare religioasă și artistică. Astfel de episoade erau mereu urmate de epuizare și depresie și în final au dus la sinucidere. De aceea, un diagnostic de tulburare bipolară sau depresie maniacală are sens dacă îl corelăm cu aceste episoade din viața artistului.

Vincent_van_Gogh_GOV007-604x270

Otrăvire cu tujon

Pentru a contracara atacurile de epilepsie, anxietate și depresie, Van Gogh bea absint, o băutură alcoolica toxica foarte populară printre artiștii din acea perioadă. Tujonul este toxina din absint. Din păcate, aceasta i-a agravat simptomele de epilepsie și de depresie maniacală.  Doze mari de tujon pot face ca cineva să vadă obiectele în culoarea galben.

Otrăvire cu plumb

Van Gogh folosea vopseluri pe baza de plumb și se crede că obișnuia să guste din ele. Dr. Peyron spunea că în timpul crizelor Van Gogh încerca să se otrăvească înghițind vopseluri sau bând kerosen.

Unul dintre simptomele otrăvirii cu plumb este îngroșarea retinei, ceea ce poate face ca cineva să vadă cercuri luminoase ca niște halouri în jurul obiectelor. Acest lucru poate fi observat în picturi ca Noapte înstelată.

Grafomania

Grafomania se manifestă prin nevoia individului de a scrie continuu. Această problemă este asociată cu mania sau epilepsia. Unii cred că cele 800 de scrisori pe care Van Gogh le-a scris în timpul vieții, ar fi rezultatul acestei boli.

Insolația

Pentru că Van Gogh își dorea ca picturile lui sa fie realiste, adesea picta în aer liber, mai ales în perioada petrecută în Sudul Franței. Unele episoade în care suferea de amețeală sau de probleme cu stomacul, de care se plânge în scrisorile lui, ar putea fi cauzate de insolație.

print-starry-night

Traducere și adaptare Ancuta Motoianu

Sursa: http://www.vangoghgallery.com

Sursa foto:www.homecuresthatwork.com, www.arageek.com, www.vangoghgallery.com, depression-matters.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii