Noutăți

2048: Anul în care începe împărțirea Antarcticii? 200 de miliarde de barili de petrol pot fi o mină de aur pentru orice stat din lume

Antarctica este un spațiu unic, cel mai puțin exploatat teritoriu al Terrei. Este, de asemenea, singurul continent care nu are locuitori permanenți și nici nu este sub administrația vreunui stat. Cu toate acestea, datorită multitudinii de resurse naturale de aici, este foarte probabil ca acest teritoriu să nu mai rămână pentru mult timp „al nimănui”. Tratatul asupra Antarcticii a fost semnat în 1959, în timpul Războiului Rece, și a avut ca drept scop încurajarea globală a cercetărilor științifice în zonă: “Observațiile științifice și rezultatele din Antarctica vor fi puse la dispoziție în mod liber întregii lumi”, spunea documentul.

Tratatul susține, de asemenea, ideea că nimeni nu deține Antarctica. A fost semnat inițial de 12 țări, iar numărul lor a crescut la 46 de națiuni în timp. În medie peste 4.000 de oameni de știință de multe naționalități și cu diferite interese de cercetare efectuează diverse experimente în Antarctica. Totuși, mai aproape de zilele nostre, datorită numeroaselor zăcăminte descoperite, unele națiuni au încercat să revendice zona, însă niciun stat nu a îndrăznit, cel puțin până acum, să-și susțină cu toată puterea intenția în fața Națiunilor Unite.

antarctica1

Roald Amundsen a fost unul dintre cei mai renumiți exploratori care au cucerit Polul Sud. Acesta a ajuns la destinație în data de 14 decembrie 1911, cu o lună înaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott. „Sunt fascinat de când eram copil de regiunea care înconjoară Polul Nord, iar acum stau la Polul Sud”, declara Amundsen în momentul sosirii în „Golful Balenelor” de la bariera de gheață a Mării Ross. Cu toate acestea, nimeni nu a mai ajuns efectiv la Polul Sud până la data 31 octombrie 1956, când un grup al marinei Statelor Unite ale Americii, condus de amiralul Rear George J. Dufek a aterizat cu un avion la Polul Sud.

În prezent, există 75 de stații de cercetare în Antarctica cu oameni de știință din întreaga lume. Aceștia se ocupă de multe tipuri de cercetare – de la măsurarea calității aerului, zona fiind lipsită de poluare, și până la studierea boltei cerești, asta datorită întunericului total din timpul iernii.

polul22

Spuneam ceva mai sus despre zăcămintele care ar putea atrage în zonă orice companie multinațională din lume. Potrivit estimărilor, Antarctica adăpostește peste 200 de miliarde de barili de petrol (pentru comparație, rezervele SUA sunt de doar 19 miliarde de barili). Dacă omenirea va reuși să mențină acest „tărâm al nimănui” neatins de utilajele petroliere rămâne de văzut. Cert este că în anul 2048 tratatul asupra Antarcticii expiră, națiunile trebuind din nou să-l semneze. Până atunci, ne putem gândi încă la Antarctica ca la un fel de teritoriu utopic. Este singurul continent din lume unde nu au existat niciodată teste nucleare , războaie sau exploatări de resurse naturale.

antarctica22

sursa: coolantarctica.com

sursa: futuretimeline.net

sursa: seeker.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on 2048: Anul în care începe împărțirea Antarcticii? 200 de miliarde de barili de petrol pot fi o mină de aur pentru orice stat din lume

  1. Asta e culmea arogantei, sa imparta marginea Pamantului plat. Tz, tz, tz…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii