Noutăți

18 ianuarie 1821 – Începutul Revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote. Informații inedite

  •  
  •  
  •  

Tudor Vladimirescu, eroul Revoluției din 1821, se considera un DAC, lucru consemnat clar într-una dintre scrisorile trimise grecului Ipsilanti, în care îl întreba pe acesta: “ce au de câștigat DACII de la greci?”

Un vizionar, Tudor Vladmirescu a fost mai mult decât conducătorul unei răscoale, după cum vor să îl prezinte istoricii din gașca celor care nu prea ne iubesc reperele istorice. Acest om, care simțea că are menirea de înfăptui ceva măreț, gândise un plan complex de reconstrucție a țării, având strategii pe toate domeniile – de la economie, până la educație…

Nu era însă ușor să poți înfăptui ceva pentru națiune, într-o vreme în care domniile fanariote sleiau de resurse poporul, iar Înalta Poartă Otomană avea ultimul cuvânt în ceea ce privește viitorul românilor. Cu toate acestea, Tudor a avut curajul să lupte împotriva opresorilor, iar faptele lui trebuie să rămână în memoria noastră.

Invitat în emisiunea mea Adevăruri Tulburătoare, profesorul Gheorghe Iscru, care tocmai a publicat cartea Revoluția română de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu (cartea poate fi găsită aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html), vine și ne împărtășește informații inedite despre viața și faptele sale.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Emisiunea Adevăruri Tulburătoare poate fi urmărită la Nașul Tv în fiecare vineri, de la ora 20:00 și, în reluare, duminica, de la ora 11:00.

Restul episoadelor pot fi vizionate aici: https://www.youtube.com/user/roxindaniel/video


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on 18 ianuarie 1821 – Începutul Revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote. Informații inedite

  1. Motivul imi pare simplu.Ori de cite ori voievozii porneau cite o lupta(revolutie,in cazul lui Tudor),sareau si balcanicii,greci si altii,cerind ajutor…sa refaca vechiul imperiu traco-grec(sau invers!).Doar nu credeati ca mai era roman!Ciuciu,trindaveala,iti iau si cenusa din soba si la prima pala de vint cad in fund,chiar si in spatele unor ziduri de sase metri.In pofida conditiilor foarte grele,voievozii au avut o gindire lucida si moartea prematura a unora,ar trebui privita altfel!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii