Noutăți

11 predicţii ale lui Leonardo da Vinci care au devenit realitate

  •  
  •  
  •  

Geniul italian din perioada Renaşterii, Leonardo da Vinci, cunoscut mai ales pentru operele sale de artă ca „Mona Lisa“ sau „Cina cea de Taină“, a fost, de asemenea, un mare inventator şi un cercetător dedicat. Curiozitatea sa continuă l-a condus la idei inovatoare, care au umplut caietele de notiţe cu numeroase schiţe, invenţii, observaţii legate de lume şi teorii – multe dintre ele dovedindu-se mai târziu a fi adevărate.

Deşi da Vinci a fost privit de contemporanii săi drept un mare artist, geniul său ştiinţific şi tehnologic nu a fost prea bine cunoscut, în special pentru că multe dintre teoriile şi descoperirile sale nu au fost publicate în timpul vieţii, scrie Business Insider.

În ciuda acestui fapt, astăzi se consideră că da Vinci era cu mult înaintea vremii sale.

Tancurile de război. În timp ce da Vinci era sub patronajul lui Ludovico Sforza, ducele de Milano, el a conceptualizat ideea de „vehicul de război“ blindat. Mulţi consideă că acesta este un prototip timpuriu pentru tancurile moderne, inventate câteva secole mai târziu.

După cum este prezentat în schiţele lui da Vinci, vehiculul a fost inspirat din carapacea unei broaşte ţestoase. Maşinăria conică ar fi putut să se mişte în orice direcţie şi era echipată cu mai multe tunuri uşoare. Ca multe ale invenţii ale geniului, ideea era pur şi simplu fantastică, imposibil de realizat la vremea aceea.

Mitralierele. Da Vinci a conceptualizat şi tunul „mitralieră“. Aceasta era soluţia inventatorului la tunurile a căror încărcare dura prea mult. Da Vinci a schiţat o maşinările cu 33 de tuburi, trei rânduri a câte 11 tunuri fiecare. În teorie, un rând ar trage, în timp ce altul s-ar răci şi al treilea s-ar încărca, aşa încât soldaţii să poată trage în inamici fără întrerupere.

Submarinele. Inventatorul a avut şi ideea unor nave care să poate merge pe sub suprafaţa apei şi chiar a desenat câteva modele pentru acest tip de vas care se putea scufunda.   Realizând cât de periculoasă ar fi această idee în mâinile nepotrivite, da Vinci a păstrat proiectul secret.

Citește mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii