Noutăți

La vârsta de 103 ani, medicul japonez Shigeaki Hinoharan ne sfătuiește cum să nu îmbătrânim!

 •  
 •  
 •  

Medicul japonez Shigeaki Hinohara este cel mai longeviv medic practicant din lume, având 103 ani, și deși i s-a sugerat de mai multe ori să iasă la pensie a refuzat de fiecare dată. De altfel, este foarte ocupat cu prelegeri, cursuri, conferințe, muncă la spital, blogul personal.

Din anul 1941 el își tratează pacienții la Spitalul Internațional St. Luke dinTokyo și ține cursuri la Colegiul St. Luke. După cel de-Al Doilea Război Mondial, dr. Hinohara și-a imaginat un spital și o școală medicală de înaltă clasă, răsărind din ruinele Tokyo-ului. Grație priceperii și spiritului său de pionier, el a contribuit substanțial la modernizarea acestor două instituții, aducându-le în topul celor de acest fel din Japonia. Chiar și astăzi el activează ca președinte al Consiliului reprezentanților acționarilor celor două instituții medicale. În anul 2005, împăratul i-a înmânat „Ordinul Cultural al Japoniei”. A publicat 150 de cărți  în 75 de ani.

dr._Shigeaki_Hinohara_
Iată care este rețeta longevității și a sănătății, dezvăluită de acest medic remarcabil într-un interviu acordat revistei Japan Times:

1. Corpul nu trebuie stresat cu reguli fixe

“Energia vine din starea de bine, nu din a mânca și a dormi mult. Toți ne amintim cum, când eram copii, ne luam cu joaca, uitând adesea să mâncăm sau să dormim. Sunt convins că și ca adulți putem să păstrăm aceeași atitudine. E mai bine să nu ne stresăm corpul cu prea multe reguli fixe.”

2. Mențineți-vă greutatea normală

“Toți oamenii care trăiesc mult, indiferent de rasă, naționalitate sau sex, au un lucru în comun: niciunul nu este supraponderal. Eu, la micul dejun beau o ceașcă de cafea, un pahar cu lapte și un suc de portocale, la care adaug o lingură de ulei de măsline. Uleiul de măsline este foarte bun pentru artere și îmi menține pielea sănătoasă. Masa de prânz constă din lapte și câteva fursecuri sau nimic, dacă sunt prea ocupat cu munca. La cină mănînc vegetale cu puțin pește și orez, iar de două ori pe săptămână mănânc câte 100 de grame de carne slabă”.

3. Planificați-vă activitățile

“Întotdeauna îmi planific dinainte ce voi face. În momentul de față, agenda mea e plină. E vorba de cursuri, prelegeri, conferințe și muncă în spital. Totuși, în 2016 mi-am propus să mă și distrez puțin: o să merg să asist la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

După părerea mea, nimeni n-ar trebui să iasă la pensie, dar dacă altfel nu se poate, asta ar trebui să se întâmple cu mult mai târziu de 65 de ani. La noi, vârsta actuală de pensionare, care este de 65 de ani, a fost stabilită cu un secol în urmă, când speranța de viață în Japonia era de 68 de ani și pe atunci numai 125 de japonezi împliniseră vârsta de 100 de ani. Astăzi, femeile japoneze trăiesc în jur de 86 de ani, bărbații în jur de 80, iar în țară există 36.000 de centenari. Se estimează că în 20 de ani vom avea cam 50.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani”.

Shigeaki-Hinohara
4. Împărtățiți cu alții ceea ce știți

“Eu țin sute de prelegeri pe an, unele pentru școlile elementare, altele pentru oamenii de afaceri. De obicei, vorbesc între 60 și 90 de minute stând în picioare, ca să mă mențin puternic”.

5. Doctorii nu îi pot vindeca pe toți

“Atunci când un medic vă recomandă să faceți un test sau o anumită operație, intrebați-l dacă i-ar recomanda aceeași procedură soției sau copilului său. Contrar credinței populare, doctorii nu pot vindeca pe toată lumea, așa că de ce să supui pacientul unui risc și unei suferințe inutile? Eu cred că muzica și terapia cu animale pot ajuta mai mult decît își imaginează doctorii. Știința singură nu poate vindeca sau ajuta oamenii. Știința medicală ne tratează pe toți la fel, dar boala este individuală. Fiecare om este unic, iar boala lui este în legatură cu inima lui. Pentru a ști ce este boala și a-i ajuta pe oameni, medicii ar trebui să cunoască și alte arte, în afară de cea a vindecării fizice”.

6. Urcați zilnic pe scări și cărați-vă singuri bagajele

“Ca să vă mențineți sănătoși, mergeți intotdeauna pe scări și cărați-vă singuri sacoșele. Eu urc câte doua trepte o dată, ca să-mi pun mușchii în mișcare”.

7. Distracția e cea mai bună cale să uiți de durere

“Durerea este un lucru misterios, iar distracția este cea mai bună cale să uiți de ea. Dacă pe un copil îl doare un dinte și începi să te joci cu el, uită imediat de durere. Spitalele ar trebui să le satisfacă pacienților nevoile de bază. Toți vrem să ne distrăm. La Spitalul St. Luke avem muzică, terapie cu animale și cursuri de artă”.

Dr-Hinohara_450
8. Uitați de obsesia de a acumula lucruri materiale

“Nu fiți obsedați de acumularea de lucruri materiale. Amintiți-vă că nu știti cînd veți părăsi aceasta lume și nu puteți lua nimic cu voi acolo unde plecați”.

9. Fiți pregătiți pentru neprevăzut

“Viața e plină de neprevăzut. Pe 31 martie 1970, când aveam 59 de ani, m-am îmbarcat pentru un zbor de la Tokyo la Fukuoka. Mi-aduc aminte că era o dimineață frumoasă și insorită. În timp ce treceam pe lânga muntele Fuji, avionul a fost deturnat de Liga Comunistă Japoneză – Facțiunea Armata Roșie. Am petrecut următoarele patru zile legat de scaun, într-o temperatură de 40°C. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment și am fost uimit să constat cum corpul își incetinește funcțiile pe timp de criză”.

10. Alegeți-vă un model și încercați să îl depășiți

“Găsiți-vă un model de urmat și țintiți să realizați mai mult decât el. Tatăl meu a plecat în Statele Unite în anul 1900, ca să studieze la Universitatea Duke din Carolina de Nord. A fost pentru mine un pionier și un erou. Mai târziu, am descoperit și alte modele de urmat, iar când mă simt blocat, mă întreb ce-ar face aceștia ca să rezolve problema”.

Surse: doctorulzilei.ro, ziuanews.ro, Japan Times


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

4 Comments on La vârsta de 103 ani, medicul japonez Shigeaki Hinoharan ne sfătuiește cum să nu îmbătrânim!

 1. Vili Neacsu // 17 iunie 2015 at 0:46 // Răspunde

  cine doreste sa afle chiar mai mult de atat ma poate contacta pe fb com / vili neacsu

 2. ilaru mitran // 22 iunie 2015 at 9:05 // Răspunde

  Hinohara , sfatul lui este asemanator cu sfatul lui Isus, cum sa mergi pe apa ! Aceasta longevitate, beneficiaza cei ce au aceasta calitate-noi oamenii parem a fi lafel, insa suntem foarte diferiti,lucrul care ne face sa dainuim peste weacuri . De la genetic pina la activitate si mai ales sducatia (Experienta lui individuala ),modului lui de viata . Asta il tine tinar pe D-nul Hinohara . Luati un exemplu ;-stresul are multe fete, de la munca de zi cu zi(activitati ),pina si caracterul,modul de a gindi etc .Deci eu va doresc o viata vesnica ,insa asta nu e un noroc ::: !

 3. ilaru mitran // 22 iunie 2015 at 9:13 // Răspunde

  Suna filosofica expresia, insa voi veti discerne ;-noi nu suntem Hinohara si nici noi insine, nu suntem noi !
  Mori si nu vei sti cine esti , cu adevarat ma refer !

 4. O cauza a îmbătrînirii premature ar fi sexul excesiv, desfrîul, si traiul cu persoana incompatibilă astropsihologic. Asta cauzează stresul si depresia. Cu cel drag și în colibă e Rai, spune proverbul Dar cea mai lungă viață o au cei care au idei eterne, stocate în cărți, picturi, muzică, în fapte nobile

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii