Ziua Internațională a Femeii – sărbătoare oficială în mai multe țări din întreaga lume

Indiferent de statutul juridic, în mare parte din lume, se obișnuiește ca la data de 8 Martie, bărbații să ofere colegelor și celor dragi flori și mici cadouri. În unele țări (cum ar fi Bulgaria și România) ziua e 8 Martie este, de asemenea, sărbătorită ca un echivalent al Zilei Mamei, unde copiii oferă și mici cadouri mamelor și bunicilor lor.
Ziua Internațională a Femeii este celebrată pe scară largă în Franța ca Journée internationale des femmes. În Italia, sărbătoarea este respectată de bărbații care oferă mimoze galbene femeilor.
În Statele Unite, actrița și activistul pentru drepturile omului Beata Pozniak a lucrat cu primarul din Los Angeles și guvernatorul Californiei pentru a face lobby la Congresul SUA pentru a propune recunoașterea oficială a sărbătorii.
A rămas preponderent o sărbătoare comunistă până în 1967, când a fost preluată de al doilea val de feministe. Ziua a reapărut ca o zi a activismului și este uneori cunoscută în Europa ca „Ziua Internațională a Luptei Femeilor”.
În anii 1970 și 1980, grupurilor de femei li s-au alăturat persoane de stânga și organizații de muncă pentru a solicita egalitate de salariu, egalitate de șanse economice, egalitate de drepturi legale, drepturi de reproducere, îngrijirea subvenționată a copiilor și prevenirea violenței împotriva femeilor.
Organizația Națiunilor Unite a început să sărbătorească Ziua Internațională a Femeii în 1975, care fusese proclamat Anul Internațional al Femeii.
În 1977, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a invitat statele membre să proclame ziua de 8 Martie drept sărbătoare oficială a ONU pentru drepturile femeilor și pacea mondială.
De atunci, a fost comemorată anual de către ONU și o mare parte din lume, respectarea fiecărui an fiind centrată pe o anumită temă sau problemă din cadrul drepturilor femeilor.
Până în secolul XXI, Ziua Internationala a Femeii a fost criticată ca fiind puternic diluată și comercializată, în special în Occident, unde este sponsorizată de mari corporații și folosită pentru a promova noțiuni generale și vagi de egalitate, mai degrabă decât reforme sociale radicale.
Site-ul web internationalwomensday.com a fost înființat în 2001; stabilește o temă anuală și hashtag-uri, fără legătură cu proiectul ONU. În 2009, site-ul web era administrat de firma britanică de marketing Aurora Ventures cu sponsorizare corporativă.
Site-ul a început să promoveze hashtag-urile ca teme pentru ziua respectivă, care au devenit utilizate la nivel internațional.
Ziua a fost comemorată prin mic dejunuri de afaceri și comunicări pe rețelele sociale, care au fost considerate de unii critici sociali că amintesc de evenimentele dedicate de Zilei Mamei.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu