Cunoaste lumea

Noutăți

Ziua Internațională a Copilului

  •  
  •  
  •  

Ziua Internațională a Copilului a fost proclamată pentru prima dată la Geneva în timpul Conferinței Mondiale pentru Bunăstarea Copilului din 1925.

La 4 noiembrie 1949, 1 iunie a fost stabilită Ziua Internațională pentru Protecția Copilului de către Federația Internațională Democrată a Femeilor de la Moscova. Din 1950, 1 iunie este sărbătorită ca Ziua Copilului în multe țări comuniste și post-comuniste.

Data recunoscută oficial a Zilei Copilului variază de la țară la țară.

Ziua Copilului este sărbătorită la 1 iunie în statele din fosta Uniune Sovietică (inclusiv Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan) state comuniste actuale (Albania, Angola, Benin, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cambodgia, Croația, Cuba, Republica Cehă, Slovacia, Etiopia, Germania de Est, Kosovo, Laos, Mongolia, Muntenegru, Mozambic, China continentală, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovenia, Tanzania, Vietnam și Yemen, și într-o măsură mai mică în Israel din cauza migrației populației sale evreiești sovietice).

Aceasta include 25 de țări care și-au recâștigat independența de URSS, s-au separat de Federația Iugoslaviei, precum și Cehoslovacia și Etiopia după divizarea lor.

Ziua Mondială a Copilului este sărbătorită la 20 noiembrie pentru a comemora Declarația Drepturilor Copilului de către Adunarea Generală a ONU la 20 noiembrie 1959.

În unele țări, este Săptămâna Copilului și nu Ziua Copilului. Sikhii sărbătoresc Ziua Copilului în perioada 20 decembrie – 27 decembrie. În SUA, Ziua Copilului este sărbătorită în 20 mai 2024.

Ziua Copilului a început în a doua duminică a lunii iunie 1857 de către reverendul Dr. Charles Leonard, pastorul Bisericii Universaliste a Mântuitorului din Chelsea, Massachusetts (SUA): Leonard a ținut un serviciu special dedicat copiilor și pentru copii.

Leonard a numit ziua Ziua Trandafirilor, deși mai târziu a fost numită Duminica Floriilor și apoi a numit Ziua Copilului.

Ziua Copilului a fost pentru prima dată declarată oficial sărbătoare națională de către Republica Turcia în 1920, cu data stabilită de 23 aprilie.

Ziua Copilului este sărbătorită la nivel național din 1920, guvernul și ziarele vremii au declarat-o zi pentru copii.

Cu toate acestea, s-a decis că este nevoie de o confirmare oficială pentru a clarifica și justifica această sărbătoare și declarația oficială a fost făcută la nivel național în 1929 de către fondatorul și președintele Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk.

Foto burst shopify Matthew Henry, Sarah Pflug


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii