Welwitschia mirabili – planta bizară care poate supraviețui și 1.000 de ani în deșert

Pentru frunzele sale zdrențuite și veștejite, a fost catalogată ca una dintre cele mai urâte plante din lume, însă dincolo de aspectul mai puțin estetic, Welwitschia mirabilis este un adevărat miracol al naturii. Planta crește numai în zonele deșertice din Namibia și Angola, iar pentru prima dată a fost descoperită în anul 1859, de către botanistul Friedrich Welwitsch.
Mirablilis Welwitschia este neobișnuită, deoarece planta poate supraviețui în aceste condiții dure și 1.000 de ani. Trunchiul este redus prin neotenie la un ciot conic, având înălțimea pâna la 1 m. Pe marginea butucului unui individ se formează fie flori masculine, fie flori feminine. Acestea au forma unor conuri pedunculate. Frunzele sunt lungi de 3 – 4 m, cu nervațiune paralelă și creștere continuă. Acestea cresc între 8-15 cm pe an și sunt foarte groase, aproximativ 1,4 cm. Tocmai lungimea lor ajută la menținerea solului de sub plantă rece și umed, lucru esențial pentru supraviețuirea plantei în deșert.
Mirablilis Welwitschia este o plantă singulară, care face parte dintr-un grup de plante ce au prosperat în urmă cu 140 de milioane de ani pe planeta noastră. Însă de-a lungul timpului toate rudele sale au dispărut. Planta crește extrem de lent și poate ajunge la o înălțime maximă de 1,5 metri, cu toate că majoritatea exemplarelor descoperite au mai puțin de un metru înălțime.
Din moment ce precipitațiile în acestă parte a lumii sunt extrem de puține, planta absoarbe umezeala din ceața care se dezvoltă în mod regulat pe timpul nopții, atunci când curenții reci din nord se întâlnesc cu aerul cald al deșertului. Și cum nimic nu e întâmplător, Welwitschia mirabilis oferă o sursă importantă de hrană pentru animale, precum oryx, zebră sau rinocerul negru.
sursa: amusingplanet.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu