Wasabi sau hreanul japonez

Wasabi este o planta japoneză asemenea hreanului românesc, din care se prepară o pastă înțepătoare din rizomii săi măcinați.
Crește sălbatic în Japonia, Coreea de Sud și Sahalin, Rusia de-a lungul cursurilor de apă din munți și văi montane.
Cultivarea este dificilă chiar și în condiții ideale care emulează un mal de curent, deoarece planta necesită condiții reci, umede și umbrite și este predispusă la boli.
Rizomul poate dura până la trei ani pentru a ajunge la maturitate și orice rupere a frunzelor fragile de către lucrătorii agricoli sau animale poate încetini creșterea acestuia.
Având în vedere cerințele stricte de mediu, wasabi este cultivat comercial în principal în prefectura japoneză Shizuoka, în special în Peninsula Izu și în prefecturile Iwate și Nagano.
De asemenea, a fost cultivat cu succes în China, Coreea, Taiwan, Noua Zeelandă și SUA, deși de obicei la scară mică, aflăm din encyclopedia britannica.
Wasabi este adesea ras cu un răzător metalic, dar unii preferă să folosească un instrument mai tradițional din piele de rechin uscat (piele fină pe o parte; piele grosieră pe cealaltă).
Se poate folosi și o răzătoare făcută manual cu dinți de rechin neregulați. Dacă o răzătoare de piele de rechin nu este disponibilă, o răzătoare de brânză din ceramică poate fi un substitut acceptabil.
Leguminoasele (arahide, soia sau mazăre) pot fi prăjite și apoi acoperite cu praf de wasabi amestecat cu zahăr, sare sau ulei și consumate ca gustare crocantă. În Japonia, se numește wasabi-mame, notează wikipedia.
Datorită problemelor care limitează cultivarea în masă a plantelor japoneze de wasabi și, astfel, își măresc prețul și scade disponibilitatea în afara Japoniei, planta de hrean occidental este în general folosită în locul hreanului japonez.
Această versiune este denumită în mod obișnuit „wasabi occidental”.
Foto Wikipedia – O comparație a culorilor wasabiului ras. Din stânga, wasabi Hikimi (cultivat în Daijin), wasabi Hikimi (de tip sălbatic) și wasabi din prefectura Shizuoka (cultivat Mazuma).
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu