Vor mai avea oamenii drepturi în fața Inteligenței Artificiale?

Astăzi, inteligența artificială joacă un rol în viețile a miliarde de oameni. Uneori neobservată, dar adesea cu consecințe profunde, ne transformă societățile și provoacă ceea ce înseamnă a fi uman.
Inteligența artificială poate oferi milioanelor de studenți sprijin pentru a finaliza studiile secundare, pentru a ocupa încă 3,3 milioane de locuri de muncă și, mai urgent, ne poate ajuta să luptăm cu răspândirea și consecințele pandemiei COVID-19.
Pe lângă multiplele avantaje, aceste tehnologii generează, de asemenea, riscuri și provocări negative, derivate din utilizarea rău intenționată a tehnologiei sau din adâncirea inegalităților și a diviziunilor.
Avem nevoie de politici internaționale și naționale și cadre de reglementare pentru a ne asigura că aceste tehnologii emergente beneficiază umanitatea în ansamblu.
Avem nevoie de o Inteligență Artificială centrată pe om. Aceasta trebuie să fie pentru interesul mai mare al oamenilor, nu invers.
UNESCO s-a angajat într-un proces de doi ani pentru a elabora un prim instrument global de stabilire a standardelor privind etica inteligenței artificiale sub forma unei recomandări, ca urmare a deciziei Conferinței sale generale la cea de-a 40-a sesiune din noiembrie 2019.
În 2020, accentul s-a pus pe pregătirea proiectului de text pentru Recomandare cu asistența unui Grup de experți ad-hoc (AHEG). Această fază a inclus consultări incluzive și multidisciplinare cu o gamă largă de părți interesate.
Aceste consultări ample au fost extrem de importante pentru a se asigura că textul va fi cât mai cuprinzător posibil.
Spre sfârșitul anului 2020 și în 2021, accentul s-a pus pe un proces interguvernamental și pe negocieri privind proiectul de text pentru a produce o versiune finală a Recomandării pentru o eventuală adoptare de către Conferința Generală a UNESCO la cea de-a 41-a sesiune de la sfârșitul anului 2021.
Activitatea UNESCO privind recomandarea se bazează pe studiul preliminar privind etica inteligenței artificiale al Comisiei Mondiale pentru Etica Cunoașterii și Tehnologiei Științifice (COMEST) a UNESCO.
Acest studiu subliniază că în prezent niciun instrument global nu acoperă toate domeniile care ghidează dezvoltarea și aplicarea IA într-o abordare centrată pe om.
UNESCO dorește să mulțumească partenerilor care au contribuit și au susținut procesul de elaborare a Recomandării privind etica inteligenței artificiale.
Sursa UNESCO
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu