Vișinele

Vișinele sunt folosite în gătit, inclusiv supe, preparate din carne de porc, prăjituri, tarte și plăcinte. De asemenea, folosite pentru a face gem.
Vișinele sunt deosebit de populare în Turcia, în special sub formă de nectar de vișine, o băutură consumată pe scară largă și gem de vișine, adesea consumat ca parte a unui kahvaltı tradițional (mic dejun turcesc) sau amestecat în iaurt simplu.
Vișinele sau siropul de vișine sunt folosite în lichioruri și băuturi, precum vișinată românească sau ginjinha portugheză. În Iran, Turcia, Grecia și Cipru, vișinele sunt apreciate pentru a face dulciuri prin fierberea lent a vișinelor fără sâmburi și a zahărului; siropul acestuia este folosit pentru sharbat-e Albalou, vişne şurubu sau vyssináda, o băutură obţinută prin diluarea siropului cu apă rece ca gheaţa. În Germania și Austria, vișinele sunt adesea folosite pentru deserturi precum Donauwelle.
Kriek lambic este un stil de bere belgiană, obținut prin fermentarea lambicului cu vișine. În mod tradițional, se utilizează „Schaarbeekse krieken” (un soi rar de vișine Morello belgian) din jurul Bruxelles-ului. Pe măsură ce cireșele de tip Schaarbeek au devenit mai greu de găsit, unii producători de bere le-au înlocuit (parțial sau complet) cu alte soiuri de vișine, uneori importate.
Spre deosebire de majoritatea soiurilor de cireșe dulci, vișinele sunt autofertile sau auto-polenizante (uneori denumite incorect ca auto-polenizare). Două implicații ale acestui lucru sunt că semințele sunt în general conforme cu soiul și că sunt necesare populații mult mai mici de polenizatori, deoarece polenul trebuie mutat doar în florile individuale. În zonele în care polenizatorii sunt rare, cultivatorii constată că stocarea stupilor în livezi îmbunătățește recoltele.
Arborele este mai mic decât cireșul dulce (crește până la o înălțime de 4–10 m), iar cireșele sale, de la culoare purpurie până la aproape neagră, sunt purtate pe tulpini mai scurte. Există două soiuri principale (grupe de soiuri) de vișin: cireșul roșu-închis Morello și cireșul Amarelle roșu deschis.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu