Cunoaste lumea

Noutăți

Vioara lui Vanvitelli sau grădina palatului Reggia di Caserta

  •  
  •  
  •  

Știați că peisajul din jurul Reggia di Caserta a fost conceput pentru a arăta ca o vioară? O fotografie aeriană dintr-un elicopter sau o dronă poate să ne dezvăluie acest miracol architectural.

O cădere de zăpadă neobișnuită peste gradina castelului Reggia di Caserta a dezvăluit că designul peisajului fusese modelat să arate ca o vioară.

Dichiarazione dei Disegni del Reale Palazzo di Caserta” este planul arhitectural și de amenajare a teritoriului pentru palat al lui Vanvitelli. Publicat în 1756, volumul include desene pentru toate elementele palatului, inclusiv acest design de vioară al grădinii.

Muzica și muzicienii erau întotdeauna importanți pentru curțile regale, care doreau acompaniament muzical pentru ceremoniile lor religioase, concerte seculare și banchete fanteziste.

Versailles, un model pentru Reggia di Caserta, a fost „cel mai important centru al muzicii instrumentale și vocale timp de peste un secol, producând fără îndoială cel mai bogat și mai variat repertoriu al tuturor curților din secolele XVII și XVIII din Europa”.

Regele Carol al VII-lea Bourbon și-a dorit ca palatul său din Caserta să rivalizeze sau chiar să depășească Versailles.

Proiectarea vioarei lui Vanvitelli a fost o modalitate de a revendica relevanța culturală pentru Italia, unde fuseseră inventate forme muzicale populare, precum opera și instrumentele, cum ar fi vioara.

A fost un mod grandios, dar subtil, de a proclama acest palat drept noul Versailles, un centru de cultură, muzică și arhitectură maiestuoasă, notează Italofile.

„Subtil” pentru că vioara lui Vanvitelli a fost o alegere de design vizibilă pe hârtie, dar nu evidentă de aproape. Dacă vizitați vreodată Reggia di Caserta, veți înțelege că enormitatea proprietății face imposibil să înțelegeți structura sa de la nivelul solului.

Un mare număr de statui din Antichitatea clasică au fost modelate de Gaetano Salomone pentru grădinile din Reggia și executate de ateliere mari.

Observatorii contemporani au remarcat faptul că Reggia di Caserta a depășit toate celelalte palate regale din Europa, inclusiv modelele sale, datorită unui aspect anume: combinația de completitudine și eleganță. Acest lucru este atribuit pieței ovale spațioase din fața laturii sudice a edificiului

Palatul a fost listat ca sit al patrimoniului mondial în 1997. Conform rațiunii, palatul, „în timp ce este turnat în aceeași matriță ca și alte unități regale din secolul al XVIII-lea, este excepțional pentru amploarea designului său, încorporând nu numai un palat impunător și parc, dar și o mare parte din peisajul natural înconjurător și un nou oraș ambițios, așezat conform preceptelor de planificare urbană din vremea sa.”

Palatul are 5 etaje, 1200 de camere, inclusiv două duzini de apartamente de stat, o bibliotecă mare și un teatru modelat după Teatrul San Carlo din Napoli. Un bulevard monumental care avea să parcurgă 20 de kilometri între palat și Napoli a fost planificat, dar niciodată realizat.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii