Vinok – Coroana de flori ucraineană

În ziua lui Ivan Kupala (Ziua lui Ioan Botezătorul), tinerele își pun coroanele în apă cu o lumânare aprinsă, prevestindu-și viitorul romantic prin modul în care coroana merge pe râu sau lac.
Din direcția coroanei, fata poate spune cu cine se va căsători: dacă coroana rămânea într-un loc și nu plutește în apă, nu se va căsători; dacă se scufundă, ea ar muri; dacă se stinge lumânarea, urmează o nenorocire.
Tinerii se scufundă în apă, încercând să recupereze coroana fetei pe care fiecare o iubește. Unul dintre cântecele rituale Kupala spune: „Cine va prinde coroana va prinde fata, cine va primi coroana va deveni a mea.”
Obiceiul datează din vremurile precreștine când se credea că acea coroană va proteja fetele de spiritele rele.
Valoarea ceremonială, religioasă s-a diminuat și mai târziu a fost înlocuită cu o altă semnificație: a pierde o coroană în cântece și tradiții populare înseamnă că fata devine femeie.
În cartea sa The Golden Bough, savantul în mitologie James George Frazer a susținut pentru prima dată că Ziua lui Ivan Kupala (Ziua lui Ioan Botezătorul), sărbătorită în Ucraina la scurt timp după solstițiul de vară și strâns asociată cu coroana din Ucraina, a fost de fapt un obicei legat de fertilitate păgână.
La fel ca majoritatea portului popular ucrainean, vinok-ul (coroana de flori) avea o valoare simbolică semnificativă și erau folosite doar flori specifice.
Era purtată în mod tradițional de fetele care erau eligibile pentru căsătorie. Numele coroanei, vinok, este legat de cuvântul ucrainean pentru o ceremonie de nuntă vinchannya.
Florile folosite la realizarea coroanei erau în general proaspete, de hârtie sau de ceară și erau atașate pe o bandă de suport de hârtie rigidă acoperită cu o panglică.
Coroana a variat în multe dintre regiunile Ucrainei; tinerele din toată țara purtau diverse cofături din fire, panglici, monede, pene și ierburi, dar toate acestea aveau aceeași semnificație simbolică.
În unele părți din centrul și estul Ucrainei, florile au fost ridicate în partea centrală. De obicei, pe spate erau atașate panglici multicolore, brodate.
În timpul ceremoniei de nuntă din Ucraina, vinok-ul a fost înlocuit cu ochipok, o șapcă ce urma să fie purtată toată viața. Coroana este purtată acum de dansatorii tradiționali ucraineni.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu