Cunoaste lumea

Noutăți

Vinerea Mare

  •  
  •  
  •  

Termenul Vinerea Mare provine din sensul „cuvios, sfânt” al cuvântului bun.

Exemple mai puțin obișnuite de expresii bazate pe acest simț învechit al binelui includ „cartea bună” pentru Biblie, „coreea bună” pentru Crăciun sau Ziua Mare și Miercurea Mare pentru Miercurea din Săptămâna Mare.

O etimologie populară obișnuită analizează greșit Vinerea Mare ca o corupție a Vinerii lui Dumnezeu, similară cu descrierea corectă din punct de vedere lingvistic ca o contracție a expresiei și înțelesului „Dumnezeu să fie cu voi”.

În engleza veche, ziua era numită Vinerea lungă,  iar echivalentele acestui termen sunt încă folosite în limbile scandinave și finlandeză.

Vinerea Mare este o zi sfântă creștină în care se observă răstignirea lui Isus și moartea lui la Calvar. Este sărbătorită în Săptămâna Mare ca parte a Triduului Pascal. Este cunoscută și sub numele de Vinerea Neagră, Vinerea Mare a Patimilor Domnului.

În multe țări și teritorii cu o puternică tradiție creștină precum Australia, Bermude, Brazilia, Canada, țările din Caraibe, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Cehă, Ecuador, Finlanda, Germania, Ungaria, Malta, Mexic, Noua Zeelandă , Peru, Filipine, Portugalia, țările scandinave, Singapore, Spania, Elveția, Regatul Unit și Venezuela, ziua este sărbătorită ca sărbătoare publică sau federală.

În Statele Unite, 12 state sărbătoresc Vinerea Mare ca sărbătoare de stat: Connecticut, Texas, Delaware, Hawaii, Indiana, Tennessee, Florida, Kentucky, Louisiana, New Jersey, Carolina de Nord și Dakota de Nord.

Un obicei asociat este respectarea strictă la Postul Negru, în care credincioșii postesc din alimente și lichide în timpul zilei și după apusul soarelui se consumă o masă vegetariană cu apă.

Se cântă procesiunile zilei, imnurile „Crux fidelis” ale Regelui Ioan al Portugaliei și „Tenebrae factae sunt” de Eberlin, urmată de „Vexilla Regis”, tradus din latină pe măsură ce standardele Regelui înaintează, iar apoi urmează o ceremonie.

Aceasta nu este o Liturghie adevărată, se numește „Liturghia celor Presfințiți”. Acest obicei este respectat și prin renunțarea la Liturghie, aceasta înseamnă să ținem cont de solemnitatea Jertfei Calvarului.

Aici este așezată la altar ostia zilei dinainte, înflăcărată, înălțată pentru „ca să poată fi văzută de oameni” și consumată.

Germania și alte țări au legi care interzic anumite acte, cum ar fi dansul și cursele de cai, care sunt văzute ca profanând natura solemnă a zilei.

Foto M.C.Diaconu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii