VIDEO Vizualizarea găurii negre prin programele NASA

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Acum, datorită unei noi vizualizări captivante, produsă pe un supercomputer NASA, spectatorii pot plonja în orizontul evenimentelor, punctul de neîntoarcere al unei găuri negre.
„Oamenii întreabă adesea despre acest lucru, iar simularea acestor procese greu de imaginat mă ajută să conectez matematica relativității cu consecințele reale din universul real”, a spus Jeremy Schnittman, astrofizician la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, care a creat vizualizările.
Vizualizările sunt disponibile în mai multe forme. Videoclipurile explicative acționează ca ghiduri de vizitare a obiectivelor turistice, luminând efectele bizare ale teoriei generale a relativității a lui Einstein.
Versiunile redate ca videoclipuri la 360 de grade permit spectatorilor să privească în jur în timpul călătoriei, în timp ce altele pot fi hărți plate cu tot cer.
Pentru a crea vizualizările, Schnittman a făcut echipă cu omul de știință Goddard, Brian Powell, și a folosit supercomputerul Discover de la Centrul NASA pentru Simularea Climei.
Proiectul a generat aproximativ 10 teraocteți de date – echivalentul a aproximativ jumătate din conținutul de text estimat din Biblioteca Congresului – și a durat aproximativ 5 zile de funcționare pe doar 0,3% din cele 129.000 de procesoare Discover. Aceeași performanță ar dura mai mult de un deceniu pe un laptop obișnuit.
Destinația este o gaură neagră supermasivă cu masa de 4,3 milioane de ori mai mare a Soarelui nostru, echivalent cu monstrul situat în centrul galaxiei noastre Calea Lactee.
„Găurile negre de masă stelară, care conțin până la aproximativ 30 de mase solare, posedă orizonturi de evenimente mult mai mici și forțe de maree mai puternice, care pot sfărâma obiectele care se apropie înainte ca acestea să ajungă la orizont”, a explicat Schnittman.
Acest lucru se întâmplă deoarece atracția gravitațională de la capătul unui obiect mai aproape de gaura neagră este mult mai puternică decât cea de la celălalt capăt. Obiectele care intră în apă se întind ca fidea, un proces pe care astrofizicienii îl numesc spaghetificare.
Orizontul de evenimente al găurii negre simulate se întinde pe aproximativ 16 milioane de mile (25 de milioane de kilometri), sau aproximativ 17% din distanța de la Pământ la Soare.
Un nor plat, învolburat de gaz fierbinte și strălucitor, numit disc de acreție, îl înconjoară și servește drept referință vizuală în timpul toamnei.
–La fel și structurile strălucitoare numite inele fotonice, care se formează mai aproape de gaura neagră din lumina care a orbit-o o dată sau de mai multe ori. Un fundal al cerului înstelat văzut de pe Pământ completează scena.
NASA science.nasa.gov
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu