Vesta antiglonţ şi ştergătoarele de parbrize au fost inventate de femei!

Marie Curie, om de ştiinţă recunoscut în întreaga lume, era specializată în chimie şi fizică. Este cunoscută cel mai bine pentru descoperirea elementelor radioactive precum polonium şi radium. De asemenea, a fost prima persoană care a căstigat doua premii Nobel.
Femeile nu au încetat să surpridă lumea prin invenţiile lor. Iată mai jos doar câteva dintre cele mai cunoscute inovaţii ale acestora:
Fierăstrăul circular a fost inventat de Tabitha Babbit care a fost croitoreasă, dar în 1810 a venit cu o idee pentru a-i ajuta pe fraţii ei care se chinuiau cu munca, scrie science.howstuffworks.com. A observat că aceştia tăiau lemnul cu un fierastrău cu două capete, fiind nevoie de doi oameni pentru a tăia o bucată mică. Deşi fierastrăul este impins în ambele sensuri, acesta tăia doar într-un singur sens, celălalt sens fiind total nefolositor. Deoarece Babbitt considera că acest lucru era o irosire de energie, a creat prototipul unui fierăstrau circular.
Fursecurile sau Prăjiturelele cu fulgi de ciocolată. Ruth Wakefield a lucrat ca nutiţionist înainte să cumpere o casă unde se plăteau taxele în afara Bostonului. Într-o zi aceasta gătea prăjiturele pentru invitaţii săi. Prăjitura avea nevoie de ciocolată topită, însă Wakefield nu mai avea, aşa că a luat o ciocolată pe care o avea în dulap şi a sfărâmat-o în bucătele mici, aruncând-o în aluat, crezând că ciocolata avea să se topească în cuptor. Ciocolata nu s-a topit şi şi-a menţinut forma, astfel fiind inventate prăjiturelele cu fulgi de ciocolată.
Corectorul pentru hârtie. Bette Graham s-a angajat ca secretară a directorului băncii din Texas. Într-o zi Graham se uita cum nişte muncitori pictau geamul băncii, pentru sărbători. A observat că în momentul în care făceau greşeli aceştia doar adăugau un alt strat de vopsea peste, ca să acopere greşeala şi a considerat că poate aplica ideea şi in cazul greşelilor de scriere. Cu ajutorul blender-ului, Graham a amestecat tempera cu o nuanţă ce se potrivea cu culoarea hârtiei. A luat compoziţia la muncă şi cu ajutorul unei pensule a putut corecta greşelile rapid. Graham a continuat să producă corectorul în bucătăria sa şi a primit în anul 1958 certificat de invenţie.
Compilatorul si limbajul COBOL. Când vorbim de calculatoare, ne gândim la Alan Turing sau Bill Gates. Dar amiralul Grace Hopper merită aplauze pentru rolul ei în industria calculatoarelor. În 1950 aceasta a inventat compilatorul, care transforma comenzile din engleză în limbaj programator. De asemenea a inventat şi limbajul COBOL, unul dintre primele limbaje programatoare.
Rachetele semnalizatoare. Martha Coston a rămas văduvă în 1847 la vîrsta de 21 de ani, cu patru copii de crescut. Cautând prin lucrurile vechi ale soţului său decedat, a găsit nişte planuri pentru rachete semnalizatoare care să ajute navele să comunice pe timp de noapte. Coston a cerut ca sistemul să fie testat dar se pare că acesta a cedat. A petrecut următorii 10 ani perfecţionând invenţia soţului său. Într-un final a reuăit să facă sistemul să mearga iar U.S Navy i-a cumpărat drepturile pentru invenţie, aceasta fiind folosită în special în timpul Războiului Civil.
Punga pentru cumpărături din hârtie cu baza pătrată. Nu Margaret Knight a inventat punga din hartie, insa ea a realizat pungile de hârtie ce au baza pătrată, în felul acesta pungile putând fi umplute cu mai multe cumpărături.
Maşina de spălat vase. Josephine Cochrane, femeia care a primit certificatul de invenţiă pentru prima maşină de spălat vase funcţională, nu a petrecut atât de mult spălând vase. Singura sa mâhnire era faptul că servitorii îi spărgeau foarte des vasele de porţelan după cinele somptuoase. Maşinăria sa s-a bazat în principal pe presiunea puternică a apei şi a primit certificatul de invenţie în 1886.
Stergătorul de parbriz. La sfârşitul secolului XX, Mary Anderson s-a dus în New York pentru prima oară. A vazut cu totul un alt oraş, faţă de ceea ce văd turiştii în ziua de azi. Nu erau atât de multe taxiuri şi nici mii de maşini intrecându-se în trafic. În timp ce mergea cu taxiul iarna, aceasta a observat că şoferul se oprea mereu pentru a şterge zăpada depusă pe parbriz. Când a revenit acasă, Anderson a realizat un stergător de parbriz şi a primit certificatul de invenţie în 1905 şi doar după un deceniu a devenit popular.
Medicamentul Nystatin. Rachel Brown ăi Elizabeth Hazen au demonstrat că relaţiile la distanţă profesionale pot aduce beneficiii productive. Acestea au colaborat pentru medicamentul necesar luptei cu ciupercile corpului reuşind în 1950 să creeze formula chimică a medicamentului care a fost un real succes. Numele său a fost Nystatin, dupa New York.
Vesta antiglonţ – Kevlar. Stephanie Kwolek a lucrat la compania DuPont în 1946 pentru a strânge bani ca să se ducă la facultatea de medicină. În 1946 a încercat să transforme polimerul în fibre sintetice extrem de puternice. După multe încercări aceasta a reuşit să creeze un tip de fibre la fel de puternice precum oţelul. Acest material a fost numit Kevlar şi este folosit în ziua de azi pentru veste anti glonţ.
Păpuşa Barbie. Ruth Handler este creatoarea păpuşii Barbie. Această jucărie ar fi trebuit să fie o păpusă pentru adolescentele pasionate de modă.
Jocul Monopoly. La origine, jocul se numea „The Landlord’s Game (Jocul Proprietarilor)”. Elizabeth Magie, care crea jocuri, a obţinut patentul în 1904. Potrivit Mental Floss, Magie a creat Monopoly pentru a demonstra efectele tragice ale investiţiilor pripite.
Sistemul de energie solară. Doctorul Maria Telkes s-a mutat în SUA în 1925 pentru a lucra la Institul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), la proiectul de cercetare al energie solare. În 1940, avea pus la punct sistem, alături de arhitectul Eleanor Raymond.
Berea. Deşi nu se ştie cu exactitate cine a inventat berea, pentru că este un aliment existent în viaţa omului de mii de ani, se cunoaşte faptul că producerea ei a fost o treabă de femeie. Potrivit istoricului Jane Peyton, mii de ani, femeile s-au ocupat de producerea berii. „Aproape acum 7.000 de ani, în Mesopotamia şi Sumeria, atât de importantă era priceperea femeii că doar ele puteau să fabrice bere, dar şi să conducă taverne”, spune „The Telegraph” într-un material despre originea berii.
Ieşirea de urgenţă. Prima ieşire de urgenţă, dotată cu o scară exterioară din schelet metalic, îi aparţine Annei Connelly. Invenţia a fost patentată în 1897. Un secol mai târziu, în 1990, a devenit obligatorie în aproape toate clădirile din Statele Unite ale Americii.
surse: thetelegraph.com, smartwoman.ro, jurnalul.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Respectuos omagiu tuturor inventatoarelor din toate timpurile !